De Grote Brand van Rome

In de nacht van 19 juli, in het jaar 64 na Christus, vond in de stad Rome een verwoestende brand plaats. Deze brand, ook wel de Grote Brand van Rome genoemd, verwoeste een groot deel van de stad en liet een blijvende indruk achter op de Romeinse samenleving en cultuur. Duizenden Romeinen verloren hun huizen en bezittingen.

De toenmalige keizer, Nero, werd verdacht van het stichten van de brand. Er gingen geruchten dat hij de brand zelf had laten aansteken om zijn bouwplannen, o.a. de bouw van het Domus Aurea (Gouden Huis), gemakkelijker uit te kunnen voeren. Om deze geruchten te laten verdwijnen gaf Nero de christenen de schuld van de brand, wat zorgde voor een hevige vervolging van de christelijke gemeenschap.

De Grote Brand van Rome beïnvloede het fysieke landschap van Rome, en had ook een grote invloed op de politieke en sociale dynamiek. De brand blijft een krachtig symbool van verwoesting en wederopbouw, een herinnering aan de veerkracht van een van de grootste beschavingen uit de oudheid.

 

Bent u geïnteresseerd in de geschiedenis van Rome? Bekijk dan de volgende boeken:

 

Van Rome tot Rome
Een duizendjarig avontuur, dat is wat bestsellerauteur Dan Jones maakt van zijn nieuwe geschiedenis van de middeleeuwen Van Rome tot Rome. Hij begint in 410 bij de ineenstorting van het Romeinse Rijk en eindigt weer in Rome als keizer Karel V in de zestiende eeuw opnieuw voor de poorten van de stad staat. In een duizelingwekkend tempo laat Jones zien hoe het Westen de oude wereld herbouwde en de rest van de wereld ging domineren: door te ontdekken, ontwikkelen of domweg te stelen. Van Rome tot Rome is een boek over – en voor – een tijd van diepgaande verandering.

Bestel hier het boek of het e-book.

 

Rome en Perzië
In Rome en Perzië beschrijft oudheidspecialist Adrian Goldsworthy de zeven eeuwen aan rivaliteit tussen wereldmachten Rome en Perzië. Het Romeinse Rijk, waarvan zijn grenzen strekte vanaf het Britse Eiland tot aan de Sahara, was van ongekende grootte en bleef zich uitbreiden. Pas in het verre oosten stootte het op onwankelbare tegenstand: het Partische, later Perzische Rijk, een van de weinige tegenstanders van het Romeinse Rijk die het evenaarde in omvang, effectiviteit en continuïteit. Vanaf de eerste eeuw v.Chr. tot de zevende eeuw n.Chr. was er sprake van conflict tussen Rome en Perzië. Ondanks hun eindeloze botsingen verrijkte de onderlinge handel en uitwisseling van cultuur hen beiden. Hun wederzijds respect voorkwam dat zowel Rome als Perzië de ander permanent zou vernietigen. Geen van beiden won de strijd. Beiden gingen ten onder.

Bestel hier het boek of het e-book.

 

De ondergang van Rome
Lange tijd was het Romeinse Rijk oppermachtig, laat Adrian Goldsworthy zien in De ondergang van Rome. Geen andere staat heeft ooit over alle landen rond de Middellandse Zee geheerst. De Romeinen vormden niet alleen een politieke en militaire grootmacht, maar waren hun tijd ook ver vooruit op het gebied van wetgeving, literatuur, infrastructuur en architectuur. In de vierde eeuw werd het rijk gesplitst in een westelijk en een oostelijk deel. Niet lang daarna kwam het West-Romeinse Rijk ten val. Adrian Goldsworthy beschrijft in De ondergang van Rome de dramatische geschiedenis van de ondergang van dit wereldrijk.

Bestel hier het boek of het e-book.

 

Wil jij ook wekelijks nieuws ontvangen over onder andere nieuwe geschiedenisboeken en acties? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!