De Iden van maart: een keerpunt in de geschiedenis

De Iden van maart (15 maart) was een belangrijke dag in het oude Rome. Een datum die onlosmakelijk verbonden is met de moord op een van de machtigste figuren uit de oude geschiedenis: Julius Caesar. Deze dag, meer dan tweeduizend jaar geleden, was een belangrijk keerpunt in het lot van het Romeinse Rijk en blijft tot op de dag van vandaag een fascinerend onderwerp.

Julius Caesar was een man van uitzonderlijke ambitie en talent. Mede door zijn militaire en politieke kennis werd hij dictator van Rome. Kenmerkend aan Caesar was zijn zelfverzekerdheid en vastberadenheid, dat ook bewondering voor hem opriep. Maar zijn autoritaire heerschappij leidde ook tot vijanden en uiteindelijk zijn dood. De moord op Julius Caesar veroorzaakte een schok in Rome en een periode van politieke chaos en onzekerheid.


Bent u geïnteresseerd in Julius Caesar? Lees dan de onderstaande boeken.

Caesar in de Lage Landen

Tom Buijtendorp geeft in Caesar in de Lage Landen duidelijkheid over Julius Caesars aanwezigheid in de Nederlanden, iets wat lange tijd in nevelen gehuld was. Julius Caesar sloeg een tijdlang met zijn legers kamp op in de Lage Landen en hij vocht veldslagen uit in deze regio, waarvan Caesar zelf dacht dat hij er gedood zou kunnen worden. Op basis van een reeks nieuwe ontdekkingen, zoals vondsten in een Karolingisch handschrift, een gezichtsreconstructie van Caesar in het RMO en rapporten van een Romeinse legerofficier, laat Buijtendorp in Caesar in de Lage Landen zien dat we de plaatsen waar Caesar in Nederland en België verbleef nu ook kunnen aanwijzen.

Bestel hier het boek of het e-book.

Brutus

Historica Kathryn Tempest schetst in de biografie Brutus een portret van een bijzondere Romeinse senator. Hij was filosoof, staatsman, vredestichters en legeraanvoerder. Maar bovenal is Marcus Junius Brutus bekend als ’s werelds beroemdste moordenaar.

Brutus was controversieel en ondoorgrondelijk, ook voor zijn tijdgenoten. Zijn rol in de moord op Julius Caesar, de minnaar van zijn moeder, was opmerkelijk. Tempest stelt in deze biografie een interessante vraag: Was Brutus fout om zijn vriend en beschermheer te vermoorden, of had hij gelijk zijn vaderlandsliefde en idealen boven zijn persoonlijke voorkeuren te stellen? Kathryn Tempest dook in het bronnenmateriaal uit Brutus’ tijd en brengt met haar briljante biografie Brutus de imposante man tot leven.

Bestel hier het e-book.

De twaalf Caesars

Matthew Dennison schreef De twaalf caesars in navolging van de beroemde Gaius Suetonius Tranquillus, die in het begin van de tweede eeuw de levens van ‘twaalf keizers’ beschreef. Hij begon zijn twee eeuwen geschiedschrijving met Julius Caesar (geboren 100 v.Chr.) en eindigde met Domitianus (overleden 96 n.Chr.).

Suetonius’ smakelijke anekdotes en pikante details maakten het boek in de middeleeuwen bijzonder populair. Dennison doet Suetonius’ werk nog eens dunnetjes over en verrijkt zijn hommage aan diens beroemde portretten - in het Nederlands telkens verschenen onder de titel ‘Keizers van Rome’ - met andere bronnen uit het verleden en inzichten uit het heden.

Bestel hier het e-book.


Wil jij ook wekelijks nieuws ontvangen over onder andere nieuwe geschiedenisboeken en acties? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!