Boekentips voor Moederdag

Op zondag 8 mei 2022 is het Moederdag. Een dag om jouw moeder extra in het zonnetje te zetten. Met een extra knuffel en misschien wel een cadeautje? Voor de echte liefhebbers hebben wij de leukste geschiedenisboeken uitgezocht om jouw moeder te kunnen verrassen!

 

Katla

Katla van Luit van der Tuuk is het verhaal van de buitengewone reis die de jonge vikingvrouw Katla maakte in de negende eeuw. Katla voer twaalf eeuwen geleden op een houten schip van het Zweedse Birka naar Dorestad; een tocht vol ontberingen en gevaar. Aan de hand van haar reis vertelt de Luit van der Tuuk de geschiedenis van Birka, Dorestad en de scheepvaart van de negende eeuw. Katla is gebaseerd op historische en archeologische bronnen, maar leest als een meeslepend verhaal. Een perfect boek voor Moederdag!

 

 

Van Hortense tot Amalia

Arnout van Cruyningen laat in Van Hortense tot Amalia zien welke vorstinnen het Koninkrijk der Nederlanden in de afgelopen twee eeuwen gekend heeft. Nu Amalia, de Prinses van Oranje, achttien jaar is kan zij de tiende vrouw worden die in Nederland de titel van koningin zal voeren. Zes vorstinnen hebben die titel tot nu toe gedragen als echtgenote van de regerende koning, waaronder koningin Máxima. De eerste was de enige vrouw die geen Oranje trouwde: Hortense de Beauharnais. Zij werd in 1806 tegen wil en dank ‘Koningin van Holland’ aan de zijde van Lodewijk Bonaparte, een broer Napoleon. In de twintigste eeuw regeerden de koninginnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix als staatshoofd. Arnout van Cruyningen beschrijft de geschiedenissen van deze vrouwen en Amalia’s toekomst als vorstin in het rijk geïllustreerde Van Hortense tot Amalia.

 

De kleine moeder van Bergen-Belsen

Hetty Werkendam (1930) is nog maar een meisje als zij samen met haar ouders en haar broertjes vanuit Amsterdam naar Bergen-Belsen wordt gedeporteerd. Daar brengt ze veertien lange maanden door in de kinderbarak. Als een van de oudste kinderen wordt Hetty ‘de kleine moeder’ van zo’n veertig kinderen. De iets oudere Margot en Anne Frank worden van de kinderbarak overgebracht naar de volwassenenbarak en overlijden. Hetty, haar broertjes en hun ouders blijven in leven en worden na de oorlog herenigd. De kleine moeder van Bergen-Belsen is een aangrijpend relaas over Hetty’s verblijf in het concentratiekamp. Begin jaren vijftig is Hetty Verolme – dan al weduwe en moeder van een dochter – met haar familie naar Australië geëmigreerd, waar zij nog altijd lezingen geeft op middelbare scholen.

 

De tijd in kleur

De tijd in kleur van Dan Jones en Marina Amaral omspant een periode van meer dan 100 jaar wereldgeschiedenis, van koningin Victoria tot de moord op president Kennedy. Het toont de opkomst en ondergang van wereldrijken, mijlpalen van wetenschap, industrie en kunst, oorlogstragedies en vredestichters. Kortom: de levens van vrouwen en mannen die de geschiedenis hebben gevormd. De door colorist Marina Amaral pixel voor pixel ingekleurde beelden brengen het verleden tot leven en bieden samen met de essays van historicus Dan Jones een uniek perspectief op het verleden.

 

De dochters van de Winterkoningin

De dochters van de Winterkoningin van Nancy Goldstone is een geschiedenisverhaal over vier prinsessen in ballingschap. Het sprookjeshuwelijk tussen Elizabeth, de kleindochter van de Schotse koningin Mary Stuart en Frederik van de Palts, de koning van Bohemen, loopt uit op een nachtmerrie als zij na één jaar al verdreven worden. Het kinderrijke gezin gaat in ballingschap in Den Haag bij oom Maurits van Oranje-Nassau, in 2021 precies 400 jaar geleden. De dertien kinderen worden in Leiden opgevoed in de kunsten en wetenschappen. In De dochters van de Winterkoningin vertelt Nancy Goldstone op levendige wijze het opzienbarende verhaal van vier van Elizabeth Stuarts dochters: Elizabeth, Lousia, Henrietta Maria en en Sophie, die de loop van de geschiedenis bepaalden.

 


Wil jij ook wekelijks nieuws ontvangen over onder andere nieuwe geschiedenisboeken en acties? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief en die van Boekenwereld!