De Maand van de Geschiedenis 2022

De Maand van de Geschiedenis 2022 is weer aangebroken. Het thema van 2022 is ‘Wat een ramp’. We laten deze maand niet voorbij gaan zonder korting op boeken. De kortingen gelden van 1 oktober 2022 tot en met 31 oktober 2022. Wees er snel bij, want op = op.

 

Wereldcrisis – Van € 39,99 naar € 29,99

Revoluties, droogtes, hongersnoden, invasies, oorlogen: het zijn niet de eerste woorden die in ons opkomen wanneer we denken aan de zeventiende eeuw. Toch was juist ‘onze’ Gouden Eeuw een mondiale aaneenschakeling van rampen en plagen, waardoor naar schatting een derde van de wereldbevolking kwam te overlijden.

Wereldcrisis van Geoffrey Parker gaat over de vraag: Wat kan de geschiedenis ons leren over klimaatverandering? Parker heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar veranderingen in het klimaat halverwege de zeventiende eeuw in Europa, Noord- en Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Hoe verhielden de veranderingen in de heersende weerpatronen zich tot de politieke, economische en sociale crises van 1618 tot 1680? Door op deze inventieve manier naar het verleden te kijken blijkt dat de invloed van het klimaat op de geschiedenis van de mensheid veel groter is dan altijd werd verondersteld.

https://www.boekenwereld.com/arnout-van-cruyningen-de-koning-van-hispanje-9789401916431

Of bestel het e-book!

 

Bedrieglijk echt – Van € 16,99 naar € 9,99!

 

In Bedrieglijk echt beschrijft Jona Lendering de wedloop tussen wetenschap en vervalsers in de papyrologie. Veel romantischer dan papyrologie kan wetenschap niet zijn. In een ver land ontdekt iemand een antieke boekrol of wat snippers papyrus en ineens is daar een lang vergeten tekst. Vaak komen de papyri echter van de zwarte markt, zoals het Evangelie van de Vrouw van Jezus, dat enkele jaren geleden veel publiciteit trok. Hoewel binnen enkele dagen vaststond dat het ging om een vervalsing, erkende de onderzoekster dit pas toen de vervalser was opgespoord. Jona Lendering laat in Bedrieglijk echt zien dat fraudeurs kansen krijgen de wetenschap een loer te draaien door de zucht naar roem van wetenschappers.

https://www.boekenwereld.com/arnout-van-cruyningen-de-koning-van-hispanje-9789401916431

Of bestel het e-book!

 

 

De zwarte dood – Van € 39,99 naar € 29,99

De pestepidemie die later de Zwarte Dood ging heten, kostte in de jaren 1347-1352 naar verhouding meer mensenlevens dan enige andere historische ramp in Europa. Hoogleraar geschiedenis Dick Harrison beschrijft de gevolgen van de pest in alle uithoeken van Europa. Op basis van bronnen uit de Arabische literatuur, documenten van anonieme schrijvers, koningen en pausen laat hij zien wat de impact van deze epidemie was op het dagelijks leven. Welke medicijnen en behandelingen gebruikten gewone mensen? Werkten de quarantainemethodes die gebruikt werden voor leprozen ook voor de pest? Harrison brengt de routes van de epidemie in kaart en constateert dat de pest, net als corona, Europa via Italië bereikte. De Zwarte Dood biedt een uitgebreid overzicht van deze veertiende-eeuwse ramp.

 

https://www.boekenwereld.com/arnout-van-cruyningen-de-koning-van-hispanje-9789401916431

Of bestel het e-book!

 

 

Overleven in het riool van Lemberg – Van € 18,99 naar € 9,99

Overleven in het riool van Lemberg is het indrukwekkende verhaal van een groep Joden in de destijds Poolse stad Lemberg (tegenwoordig: Lviv), die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog verschuilden in het netwerk van riolen. Maar liefst veertien maanden lang zouden ze daarin overleven.

Ze leerden omgaan met het vuil, de duisternis, de ratten, het vocht en de wanhoop van de stad en het nabijgelegen concentratiekamp Janovska. Ze konden in leven blijven dankzij de hulp van een Poolse man, al kon ook hij niet voorkomen dat een deel van de Joodse mensen die zich schuilhielden in het riool stierf als gevolg van de omstandigheden. Aan het eind van de oorlog bleken diegenen die het hadden overleefd, vrijwel nog de enige Joden in de stad waren.

https://www.boekenwereld.com/arnout-van-cruyningen-de-koning-van-hispanje-9789401916431

Of bestel het e-book!

 

 

 

 

______________________________________________________________________________________________________

Wil jij ook wekelijks nieuws ontvangen over onder andere nieuwe geschiedenisboeken en acties? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!