De middeleeuwers van Luit van der Tuuk en Leon Mijderwijk werpt nieuw licht op de mensen uit de middeleeuwen. Het boek is vanaf vandaag verkrijgbaar in de (online) boekhandel!
Door wetenschappelijke historisch onderzoek is ons beeld van de middeleeuwen als duistere tijd bijgesteld. De vroegmiddeleeuwse monniken zorgden ervoor dat wetenschappelijke en literaire kennis bewaard bleef.
Er is een gebrek aan geschreven bronnen uit de periode 500-1000. Daarom is het lastig om een beeld te vormen van de belevingswereld van de middeleeuwers. Verder is het een rijk geïllustreerde boek met afbeeldingen en kaarten. Het boek vormt daarom een verfrissende aanvulling op onze kennis.
Tot slot: op basis van historische bronnen en archeologische kennis schilderen Luit van der Tuuk en Leon Mijderwijk in ‘De middeleeuwers’ een divers en complex beeld. Hier komen priesters, barden, herbergiers, reizigers en krijgslieden uit het huidige België en Nederland in voor.
‘Karel handelde als vorst absoluut niet in de geest van Christus, zoals dat door zijn medestanders werd voorgesteld. Hij schuwde geen geweld, zelfs geen excessief optreden. Zo drukte hij het verzet van de Saksen wreed de kop in. Om de opstandelingen een voorbeeld te stellen, werden duizenden gevangengenomen krijgers op bevel van Karel onthoofd in de slachting die bekendstaat als het Bloedbad van Verden.
Ook de Friezen die zij aan zij met de Saksen hadden gestreden, maakten kennis met zijn geringe vergevingsgezindheid. In 785 was er weer een opstand, waarbij de missionaris Liudger* uit lijfsbehoud de benen moest nemen. Karel sloeg deze opstand genadeloos neer en ontnam vervolgens de Friezen hun erfgoederen als straf voor hun trouwbreuk.’
Luit van der Tuuk (1954) is gespecialiseerd in de vroegmiddeleeuwse geschiedenis van Noordwest-Europa. Hij is conservator van Museum Dorestad. Van der Tuuk won de W.A. van Es-prijs met zijn boek De eerste Gouden Eeuw. Andere bekende titels van Van der Tuuk zijn De Friezen (2013) en Vikingen (2015).
Leon Mijderwijk is educatief uitgever en recensent. Hij schrijft artikelen over geschiedenis op websites als Historiën en diverse bladen, zoals Detector magazine. Mijderwijk studeerde geschiedenis aan de Hogeschool en aan de Universiteit Utrecht.
–
Wil je wekelijks op de hoogte gehouden worden van nieuwe boeken? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!