De mooiste boeken voor de herfst

De herfst is aangebroken! Het seizoen waarin de natuur transformeert en je heerlijk met een boek onder een deken op de bank kunt kruipen. Speciaal voor dit moment hebben we de mooiste (en nieuwste) boeken om tijdens de herfst te lezen voor u verzameld.

 

Veroveraars van de steppe
In Veroveraars van de steppe, een nieuwe geschiedenis van de Euraziatische Steppe, van ruim voor onze jaartelling tot de vijftiende eeuw, schetst professor Kenneth Harl een levendig beeld van de nomadenvolken die dagelijks de strijd aangingen tegen de woeste omstandigheden op de steppe.

Attila de Hun, Dzjengis Khan en Timoer Lenk: alle drie grootse barbaarse veroveraars die zeer tot de verbeelding spreken. De nomadenvolken van de Euraziatische Steppe – de Hunnen, de Mongolen, de Magyaren, de Turken, de Xiongnu, de Scythen en de Goten – speelden een onbetwistbare rol in de wereldgeschiedenis, en toch zijn hun prestaties in de Westerse wereld grotendeels onopgemerkt gebleven. Deze nomadische volken stichtten wereldrijken, verspreidden religies en ontwikkelden technologieën. Ze maakten het ontstaan van de zijderoute mogelijk en hiermee ook het ontstaan van de internationale handel. Ze vormden de moderne wereld zoals wij die nu kennen.

Bestel hier het boek of het e-book.

 

Licht van mijn ogen
Hoe werd er in de middeleeuwen aangekeken tegen het moederschap? Wat werd er van vrouwen die moeder werden verwacht? En in hoeverre bepaalt dat onze eenentwintigste-eeuwse kijk op het moederschap? Die vragen onderzoekt de Spaanse hoogleraar geschiedenis María Jesús Fuente in haar boek Licht van mijn ogen. Ze concentreert zich op West-Europa en de landen rond de Middellandse Zee. Ze doet onderzoek naar zwangerschappen, bevallingen en het leven van moeders met kinderen. Daarbij maakt ze onderscheid tussen maatschappelijke positie en religie; het jodendom, het christendom en de islam. Licht van mijn ogen is het indrukwekkende resultaat van een carrièrelang onderzoek naar vrouwen en moeders in de middeleeuwen.

Bestel hier het boek of het e-book.

 

De interessantste plek op aarde
Alec van der Horst schetst in zijn nieuwe boek een fascinerend portret van Parijs in de negentiende eeuw, toen de stad, in de woorden van de Duitse dichter Heinrich Heine, de interessantste plek op aarde was. Deze turbulente eeuw was angstaanjagend voor de een, hoopvol voor de ander, voor iedereen verwarrend. Terwijl de wereld grootse technologische en maatschappelijke veranderingen doormaakte, was Parijs een broeiplaats voor nieuwe ideeën. Ook de kunsten bloeiden, in het bijzonder de literatuur. Iconische schrijvers als Victor Hugo, Stendhal, Honoré de Balzac, George Sand en Charles Baudelaire probeerden hun eigen tijd te begrijpen en soms te revolutioneren. Van der Horst laat zien hoe de negentiende-eeuwse Parijse cultuur en haar grootheden ook in onze eigen, even veranderlijke en zorgwekkende wereld nog steeds kunnen inspireren.

Bestel hier het boek of het e-book.

 

De moord op Julius Caesar
In augustus 45 v.Chr., zeven maanden voor de iden van maart, reed een zegevierende stoet de stad Mediolanum (Milaan) binnen. Twee strijdwagens reden voorop: een met Julius Caesar en Marcus Antonius, een met Decimus en Octavianus. Waarom vergezelden deze drie Romeinen Caesar in zijn triomf? Waarom zou een van hen hem binnen zeven maanden verraden? En hoe waren de drie mannen in staat om na Caesars dood legers op de been te brengen en zich tegen elkaar te keren in een nieuwe oorlog die het einde van de Republiek zou betekenen? In deze reconstructie verhaalt Barry Strauss de politieke moord op Julius Caesar, de zeven maanden lange aanloop en de nasleep van deze daad die de loop van de geschiedenis voor altijd veranderde.

Bestel hier het boek of het e-book.

 

Afrika
Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid. Zij vertelt de geschiedenis van Afrika vanuit het perspectief van Afrikaanse wetenschappers, vanaf ver voor de westerse kolonisatie: met fascinerende verhalen van krijgshaftige koninginnen en koningen, stamhoofden, priesters en priesteressen; van machtige beschavingen die tot bloei kwamen op rivieroevers of in de schaduw van heilige bergen; van grote gebouwen die uit de rotsen waren gehouwen, bijzondere bibliotheken boordevol nieuw te ontdekken verhalen, drukke karavaanroutes en marktpleinen met het geroezemoes van handelaren, reizigers, boeren en artiesten. Het resultaat is een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Bestel hier het boek of het e-book.

 

Wil jij ook wekelijks nieuws ontvangen over onder andere nieuwe geschiedenisboeken en acties? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!