De mooiste kerstcadeaus voor de geschiedenisliefhebber

Met de kerstperiode voor de deur hebben wij de actieprijzen op onderstaande boeken verlengd. Bent u niet op zoek naar kerstcadeaus? U hoeft Kerstmis uiteraard niet perse te vieren om uw geliefden of uzelf te trakteren op op onderstaande boeken en/of e-books. De kortingen gelden tot en met 21 december 2023*.

*zolang de vooraad strekt, op = op.

De ideale kerstcadeaus

De geboorte van het Romeinse keizerrijk – Barry Strauss 

De Slag bij Actium in 31 v.Chr., die bijna 200.000 mensen het leven kostte, was een scharnierpunt in de geschiedenis. Octavianus, de latere keizer Augustus, won de zeeslag van misschien wel het bekendste liefdespaar uit de geschiedenis: Marcus Antonius en Cleopatra. Hun vloot werd bijna geheel verslagen en Marcus Antonius en Cleopatra pleegden zelfmoord.

Hun drie gezamenlijke kinderen werden in Rome opgevoed door Octavia, de zus van Octavianus en ex-vrouw van Marcus

Antonius. Hadden Marcus Antonius en Cleopatra gewonnen, dan was wellicht Alexandrië de hoofdstad geworden van het Romeinse Rijk.

Van € 29,99 voor € 20,00

https://www.boekenwereld.com/tom-buijtendorp-caesar-in-de-lage-landen-9789401913898

Of bestel het e-book

Keizers van Constantinopel – Kevin Lygo

Keizers van Constantinopel van Kevin Lygo is een geïllustreerde geschiedenis van het Byzantijnse Rijk. Na de ondergang van het West-Romeinse Rijk bleef alleen het Oost-Romeinse Rijk over, dat later bekend werd als het Byzantijnse Rijk.

In de late oudheid en de middeleeuwen besloeg dit keizerrijk een groot deel van het Middellandse Zeegebied. De hoofdstad was Constantinopel, het huidige Istanboel.

In het prachtig geïllustreerde boek Keizers van Constantinopel beschrijft Kevin Lygo aan de hand van de levens van de Byzantijnse keizers de geschiedenis van Byzantium.

Van € 35,00 voor € 25,00

https://www.boekenwereld.com/tom-buijtendorp-caesar-in-de-lage-landen-9789401913898

Ravenna – Judith Herrin

Judith Herrin beschrijft in Ravenna de geschiedenis van een smeltkroes. In 402 koos keizer Honorius Ravenna tot hoofdstad van het West-Romeinse Rijk. Een van de meest originele kerstcadeaus!

Dat trok wetenschappers, ambachtslieden en religieuze leiders naar de stad, die uitgroeide tot het culturele en politieke centrum van Noord-Italië.

Hoogleraar Judith Herrin volgt de levens van Ravenna’s heersers, kroniekschrijvers en inwoners en laat zien hoe de stad de ontmoetingsplaats werd van Griekse, Latijnse, christelijke en barbaarse culturen en de spil vormde tussen oost en west.

Prachtig geïllustreerd met 32 pagina’s speciaal gemaakte foto’s van de beroemde mozaïeken.

Van € 42,50 voor € 32,50

https://www.boekenwereld.com/tom-buijtendorp-caesar-in-de-lage-landen-9789401913898

Of bestel het e-book

De Volksverhuizingen – Dick Harrison

De volksverhuizingen van Dick Harrison geeft ons een rijk beeld van West-Europa in de vroege middeleeuwen.

Toen de Pax Romana in stukken brak verspreidden woeste hordes Germanen en Hunnen zich over heel Europa op zoek naar graan en goud.

Bestsellerauteur Dick Harrison nuanceert het beeld van die barbaarse plunderpartijen en werpt licht op de waarheid achter de mythe van chaos en verwoestingen.

In het boek ontmoeten we individuele mensen: krijgers en heiligen, boeren en heersers. 

Van € 44,99 voor € 35,00

https://www.boekenwereld.com/tom-buijtendorp-caesar-in-de-lage-landen-9789401913898

Of bestel het e-book

De landwacht – Paul van de Water

De Nederlandse Landwacht was een nationaalsocialistische, paramilitaire eenheid die tijdens de Tweede Wereldoorlog in opdracht van de Duitse bezetter als een soort hulppolitie functioneerde.

Tot nu toe is er nauwelijks onderzoek gedaan naar de rol van de Landwacht tijdens de bezetting. Paul van de Water brengt daar verandering in. Hij beschrijft de rol en de betekenis van de van 1943 tot 1945 actieve organisatie.

Hoewel de Landwacht bestond uit leden van de NSB stond na Dolle Dinsdag in september 1944 niet Mussert, de leider van de NSB, maar SS-politiechef Rauter aan het hoofd van de organisatie, met martelingen en executies tot gevolg.

Van € 29,50 voor € 20,00

https://www.boekenwereld.com/tom-buijtendorp-caesar-in-de-lage-landen-9789401913898

Of bestel het e-book

De zijderoute – Valeria Hansen 

De zijderoute van Valerie Hansen is een monumentaal werk dat niet gaat over rijk beladen karavanen die handeldreven tussen China en het oude Rome.  Het is een wervelend en fascinerend verslag over de échte zijderoute: het oude handelsnetwerk tussen China en Samarkand in het huidige Iran.

Aan de hand van unieke archeologische vondsten (sommige officiële documenten werden hergebruikt als schoenzool en bleven eeuwenlang bewaard door het droge klimaat in de Taklamakanwoestijn) toont Hansen dat de zijderoute een aaneenschakeling van markten was, waar meer in papier dan in zijde werd gehandeld. In kosmopolitische centra heerste tolerantie voor verschillende religies, waaronder zoroastrisme en boeddhisme.

Van € 35,00 voor € 25,00

https://www.boekenwereld.com/tom-buijtendorp-caesar-in-de-lage-landen-9789401913898

Of bestel het e-book

De Nakba – Ilan Pappe 

In 2023 is het 75 jaar geleden dat de staat Israël uitgeroepen werd. In De Nakba vertelt Ilan Pappe hoe de Arabisch-Israëlische Oorlog, in het Arabisch de Nakba (ramp) genoemd, leidde tot een van de grootste gedwongen migraties uit de moderne geschiedenis. Circa een miljoen mensen werden uit hun huizen verdreven, Palestijnse dorpen werden verwoest, burgers werden vermoord. Ilan Pappe, een vooraanstaand historicus uit Israël, toont aan hoe de Joden zich in 1948 schuldig maakten aan etnische zuiveringen, en hoe het kon dat de internationale gemeenschap niet ingreep. Het boek werpt nieuw licht op de oorsprong en de ontwikkeling van het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Van € 24,50 voor € 15,00

https://www.boekenwereld.com/tom-buijtendorp-caesar-in-de-lage-landen-9789401913898

Of bestel het e-book

Goden en godinnen van Hellas en Rome – Philip Matyszak 

Wie waren ook alweer de goden en godinnen van het oude Griekenland en Rome? Wat betekenden ze voor de mensen die hen aanbaden? Hoewel hun tijd van aanbidding allang voorbij is, hebben de Griekse en Romeinse goden millennia lang kunstenaars gefascineerd en geïnspireerd. Auteurs, beeldhouwers en schilders van alle tijden hebben de goden beschreven en verbeeld. Zo kunnen we nog steeds zien en lezen dat de Helleense en Romeinse goden onsterfelijk en krachtig zijn, maar ook ijdel, wraakzuchtig en kwetsbaar. Als symbolen van de dood, vruchtbaarheid, liefde en oorlog zijn de goden ook onze sleutel om te begrijpen hoe de Grieken en Romeinen hun wereld zagen. In de oudheid was er geen duidelijk onderscheid tussen de mensen en hun goden. Goddelijke wezens en stervelingen konden verliefd op elkaar worden en samen kinderen krijgen, die normale mensen, helden of (half)goden konden worden. Net zoals Romeinse keizers vergoddelijkt konden worden.

Philip Matyszak presenteert dit pantheon in al zijn complexiteit en leidt ons van de berg Olympus naar de diepten van Hades. Elk hoofdstuk richt zich op een individuele god of godin zoals de Grieken en Romeinen die hebben overgeleverd en verkent de oorsprong en de verbeelding van de legendes. De hoofdstukken zijn voorzien van meer dan honderdzeventig afbeeldingen in kleur die ons laten zien hoe de mensheid de goden tot leven hebben gebracht.

Van Aurora tot Zeus, van Aphrodite tot Vulcanus.

Van € 32,50 voor € 22,50

https://www.boekenwereld.com/tom-buijtendorp-caesar-in-de-lage-landen-9789401913898

Toetanchamon – Dick Harrison 

De Zweedse hoogleraar geschiedenis Dick Harrison beschrijft in Toetanchamon het leven van de jonggestorven farao, van zijn jeugd in Amarna onder het vervloekte regime van zijn vader, zijn regeerperiode in Memphis tot zijn graf in Thebe. Honderd jaar na de ontdekking van de tombe van Toetanchamon door Howard Carter en tweehonderd jaar na de ontcijfering van de steen van Rosetta staat Egypte dit najaar in het middelpunt van de belangstelling. Toetanchamon van Dick Harrison is in kleur en voorzien van afbeeldingen van veel van de 5400 objecten uit Toetanchamons grafkamer.

Van € 23,99 voor € 15,00

https://www.boekenwereld.com/tom-buijtendorp-caesar-in-de-lage-landen-9789401913898

Of bestel het e-book 

Vergeten Nederland – Gerard Kamp 

In het prachtige fotoboek Vergeten Nederland geeft colorist Gerard Kamp het verleden letterlijk kleur. Een van de ultieme kerstcadeaus! Spontane foto’s van mensen en hun omgeving waren zeldzaam aan het eind van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw. Er werden toen voornamelijk statige portretfoto’s gemaakt. Maar fotografen als Jacob Olie en James Higson legden zich juist toe op het fotograferen van het leven van alledag. Gerard Kamp selecteerde uit hun en andere archieven de mooiste beelden, gemaakt zowel in de stad als op het platteland, en kleurde die pixel voor pixel in. De ingekleurde beelden zijn voorzien van korte essays, die het beeld in de tijd plaatsen. Vergeten Nederland van Gerard Kamp is een levendig tijdsbeeld van de decennia voor en na 1900, een periode waarin Nederland voorgoed veranderde.

Van € 29,99 voor € 20,00

https://www.boekenwereld.com/tom-buijtendorp-caesar-in-de-lage-landen-9789401913898


Wil jij ook wekelijks nieuws ontvangen over onder andere nieuwe geschiedenisboeken en acties? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!