De mooiste zomerboeken

Op 20 juni 2024 begint de zomer! Een seizoen waarin we veel tijd buiten doorbrengen, we vakanties vieren en vooral tot rust komen. Zie hieronder de mooiste boeken die u in de zon en/of op vakantie kunt lezen.

 

X op de kaart
In De X op de kaart laat Michael Scott, hoogleraar oude geschiedenis aan de Universiteit van Warwick, de lezer kennismaken met de avontuurlijke wereld van de archeologie. Aan de hand van acht roemruchte vindplaatsen neemt hij de lezer mee op een spannende reis door de geschiedenis van deze fascinerende discipline. De X op de kaart introduceert niet alleen de pioniers uit het verleden, maar ook de hoogtechnologische ontwikkelingen in het vak vandaag de dag. Scott vertelt wie de mensen waren achter grote vondsten als de steen van Rosetta, het terracottaleger, Machu Picchu en andere overblijfselen van verloren beschavingen. Steeds weer blijkt dat de vondsten uit het verleden ons iets vertellen over dilemma’s waar we nu mee worstelen.

Bestel hier het boek of het e-book.

 

Alcibiades en de val van Athene
Alcibiades en de val van Athene van classicus David Stuttard is de historische biografie van de Griekse (anti-)held Alcibiades. Hij werd rond 450 v.Chr. geboren in Athene. Alcibiades, ooit een volgeling en goede vriend van Socrates, was onmetelijk rijk, gruwelijk aantrekkelijk, ongelooflijk charmant, een kundige generaal en een meedogenloze politicus. Hij was tevens een beruchte serieverrader, die tijdens de Peloponnesische Oorlog overliep naar Sparta en vervolgens naar de Perzen. David Stuttard laat het oude Athene in al zijn glorie herleven als hij Alcibiades volgt van zijn kindertijd tot het hoogtepunt van zijn absolute macht, tegen een achtergrond van culturele pracht en internationale chaos.

Bestel hier het boek of het e-book.

 

Een geschiedenis van de wereld in twaalf scheepswrakken
In Een geschiedenis van de wereld in twaalf scheepswrakken duikt David Gibbins in de avontuurlijke wereld van de maritieme archeologie. Twaalf losse verhalen, over twaalf unieke schepen, vormen één geschiedenis van de wereld. Van de Middellandse Zee tot de Indische Oceaan en van de prehistorie tot de moderne tijd: elk wrak vertelt een verhaal over zijn tijd, de plek waar het vandaan kwam en de plek waar het naartoe ging. Gibbins neemt de lezer mee naar een Vikingschip, een koopvaardijschip en een oorlogsschip, en onthult koninklijke schatten, oorlogsbevoorrading en schilderijen van Rembrandt. De glans van goud en verloren schatten is nooit ver weg, maar zelfs een eenvoudige potscherf kan een hele nieuwe kijk op het verleden opleveren.

Bestel hier het boek of het e-book.

 

Heksenjacht
In Heksenjacht beschrijft de Zweedse historicus Dick Harrison de grote heksenprocessen en hekserijvervolgingen in Europa sinds de oudheid. Daarbij heeft hij extra aandacht voor de vervolgingen in West-Europa in de 16e en 17e eeuw.

Het beeld van ‘de heks’ had voor talloze onschuldige vrouwen verschrikkelijke consequenties. Zij werden verbannen, besmeurd, aangeklaagd, mishandeld, veroordeeld en vermoord. Soms omdat ze als vreemd of gevaarlijk werden gezien, vaak alleen omdat ze ‘anders’ waren dan de gevestigde samenleving. Om deze gebeurtenissen te kunnen begrijpen, is begrip van de tijdsgeest nodig. Dick Harrison werpt licht op de culturele en politieke omstandigheden die ten grondslag lagen aan het geloof in en vervolgen van heksen en hekserij en legt uit hoe in al deze gevallen tal van vrouwen de ideale zondebok bleken.

Harrison bewerkte de oorspronkelijke Zweedse editie speciaal voor de Nederlandstalige lezers met tal van voorbeelden uit Nederland en België.

Bestel hier het boek of het e-book.

 

In de schaduw van de keizerin
In de schaduw van de keizerin van Nancy Goldstone beschrijft het levensverhaal van Maria Theresia van Oostenrijk (1717-1780) en drie van haar dochters. Deze vier uitzonderlijke vrouwen veranderden de loop van de geschiedenis.

Toen Maria Theresia 23 jaar oud was, erfde ze de tronen van haar vader. Onmiddellijk daarna werd ze van alle kanten aangevallen door buitenlandse mogendheden die ervan overtuigd waren dat een vrouw te zwak zou zijn om zichzelf te verdedigen. Maar de aartshertogin van Oostenrijk en de koningin van Hongarije en Bohemen hield stand en werd een van de invloedrijkste vrouwen uit de Europese geschiedenis.

Maria Theresia kreeg zestien kinderen; elf dochters en vijf zonen. Zes van haar dochters bereikten de volwassen leeftijd. Nancy Goldstone combineert het fascinerende levensverhaal van de moeder met dat van haar Maria Christina, landvoogdes van de Oostenrijkse Nederlanden; Maria Carolina, koningin van Napels; en Marie Antoinette, koningin-gemalin van Frankrijk. Samen vertellen hun levens, gevuld met verlangen, avontuur, ambitie, verraad, verdriet en glorie, het verhaal van het achttiende-eeuwse Europa.

Bestel hier het boek of het e-book.

 

Een bloedige zomer
In Een bloedige zomer beschrijft Dan Jones, een van de bekendste historici van deze tijd, de geschiedenis van de Engelse boerenopstand van 1381. Midden in de Honderdjarige Oorlog tussen Engeland en Frankrijk komt het horige Engelse volk, geteisterd door armoede, belastingdruk en de pest, in opstand tegen de koning Richard II. De opstandelingen worden aangevoerd door de mysterieuze kapitein Wat Tyler en de visionaire prediker John Ball. De veertienjarige vorst en zijn adviseurs leveren een wanhopige strijd om de Engelse kroon te redden.

Dan Jones reconstrueert de bloedige gebeurtenissen van de zomer van 1381, mede aan de hand van ooggetuigenverslagen. Het levert een levendig beeld op van een wrede maar moedige klassenstrijd uit de veertiende eeuw, die blijvende gevolgen afdwingt.

Bestel hier het boek of het e-book.

 

Wil jij ook wekelijks nieuws ontvangen over onder andere nieuwe geschiedenisboeken en acties? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!