Op 4 april 1968 werd Martin Luther King Jr., de leider van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging, vermoord in Memphis. Zijn strijd voor gelijkheid, geweldloos verzet en rechtvaardigheid maakte hem tot een grote inspiratie, maar zijn boodschap werd door velen als bedreigend gezien. Zijn dood schokte de wereld, maar zijn nalatenschap leeft voort in de voortdurende strijd voor gelijke rechten. Meer dan vijftig jaar later blijft zijn werk inspireren en herinneren we ons zijn beroemde woorden: “I have a dream”.
Wilt u meer lezen over de strijd voor gelijke rechten? Lees dan de onderstaande boeken.
Het protestdecennium
In Het protestdecennium vraagt Vincent Bevins zich af hoe het kan dat de vele protesten die plaatsvonden tussen 2010 en 2020 zo weinig verandering teweegbrachten. De Arabische Lente, Occupy Wallstreet, de opstanden in Oekraïne, Chili en Hong Kong: bij al deze protesten bleef een revolutie uit, en soms hadden ze zelfs het tegenovergestelde effect. Hoe kon dit gebeuren? En waar komt dit wereldwijde patroon vandaan? Welke rol speelde de internationale media? En welke lessen kunnen we uit dit verhaal trekken? Met journalistieke brille duikt Bevins in het verhaal van tientallen protesten en opstanden, en beantwoordt hij deze vragen. Hij interviewde honderden demonstranten en politici, en viel terug op zijn eigen ervaringen als persmedewerker. Waren al deze opstanden mislukkingen, of misschien toch glimmertjes hoop?
Tula is de leider. Hij is retorisch sterk en gebruikt de Europese Verlichtingsidealen tegen de plantagebezitters. Hij gaat de gewelddadige confrontatie met het koloniale leger niet uit de weg. Tula wordt verraden en moet zijn strijd met de marteldood bekopen. Op Curacao wordt hij sinds 2010 erkend als ‘nationale held’.
Surapati
Surapati van Robin Raven is het verhaal van een Balinese jongen, die tot slaaf gemaakt wordt en verkocht aan een VOC-koopman in Batavia. Hier wordt hij Untung, de knecht van Pieter Cnoll. Hij krijgt een verboden relatie met de dochter van koopman Bitter en wordt gevangengezet. Hij ontsnapt en wordt als Surapati guerrillaleider en later regent. Hij sterft in 1706 de heldendood in een beslissende veldslag met de VOC. Indonesië eert hem sinds 1975 als nationale held. Surapati van Robin Raven is een onweerstaanbare combinatie van historie, legende en literaire fictie.
Wil jij ook wekelijks nieuws ontvangen over onder andere nieuwe boeken? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!