De moord op Willem van Oranje

In 1580 werd Willem van Oranje vogelvrij verklaard door de Spaanse koning Filips II vanwege zijn rol als leider van de Nederlandse Opstand tegen de Spanjaarden. Willem van Oranje zou volgens Filips II ook onnodig opstandig gedrag vertonen. Op 10 juli 1584 werd Willem van Oranje, prins van Nassau, doodgeschoten in het Prinsenhof in Delft door Balthasar Gerards. Hoewel Willem van Oranje vogelvrij was verklaard werd Balthasar Gerards toch bestraft.

Vlak voor de dood van Willem van Oranje sprak hij beroemde laatste woorden uit: ‘Mijn God, mijn God, heb medelijden met mij en dit arme volk!’

 

Bent u geïnteresseerd in de geschiedenis die zich in deze tijd afgespeeld heeft? Bekijk dan onderstaande boeken.

 

Opstand in de Nederlanden
In Opstand in de Nederlanden vertelt Arnout van Cruyningen de volledige geschiedenis van de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648), ook vaak de Opstand genoemd. In 2023 is het 375 jaar geleden dat de strijd tussen de Lage Landen en het Spaanse koninkrijk ten einde kwam. In Opstand in de Nederlanden komen alle hoofdrolspelers aan bod: de edelen Egmont, Horne en Oranje als oppositie tegen de landvoogdes, de koning en zijn dienaren Alva, Parma en Granvelle. Het gaat in op de religieuze hervormingen in het noorden en zuiden, de rol van de steden en de staten, de Republiek met zijn stadhouders en het zuiden onder de aartshertogen, de familie Nassau en de vrede van Münster. De migratie van Vlaamse protestanten naar de Hollandse steden leidde tot een ongekende bloeiperiode: de Gouden Eeuw. Het boek bevat illustraties, een tijdlijn en register.

Bestel hier het boek.

 

De koning van Hispanje
In De koning van Hispanje beschrijft Arnout van Cruyningen het leven van deze ongeliefde heerser. In 2020 is het 465 jaar geleden dat Filips II Heer der Nederlanden werd. Zijn vader, Karel V, had zijn idealen niet waargemaakt en trad af. De Nederlandse adel verheugde zich op Filips’ komst, maar de stemming sloeg snel om. In de geschiedenisboeken wordt Filips II niet erg geflatteerd beschreven. Van Cruyningen brengt de geschiedschrijving rond Filips II in België en Nederland in katholieke en protestantse kringen in kaart. Hij gaat na of het gangbare beeld van Filips II als een ongenaakbare, duistere figuur, dat voor een groot deel is gebaseerd op de zogeheten ‘zwarte legende’, deze complexe man recht doet. Arnout van Cruyningen vergelijkt Filips II met zijn vader Karel V, analyseert politieke en dynastieke overeenkomsten en verschillen, en komt met een verrassende conclusie.

Bestel hier het e-book.

 

Wil jij ook wekelijks nieuws ontvangen over onder andere nieuwe geschiedenisboeken en acties? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!