Op 15 augustus is de nationale herdenking van alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. Honderdduizend kinderen en volwassen burgers werden geïnterneerd in kampen, honderdduizenden anderen werden buiten de kampen aan hun lot overgelaten. Tienduizenden zogenoemde ‘troostmeisjes’ werden uitgebuit, en honderdduizenden verrichten onmenselijke dwangarbeid, onder hen vele krijgsgevangenen en Indonesische romusha. De oorlog trof alle bevolkingsgroepen van de koloniale samenleving in de Indonesische archipel.
In het prachtige boek De laatste reis van Garoeda beschrijft auteur Robin Raven die gebeurtenissen in het klein met de geschiedenis van Meiske. Ze wordt met haar moeder naar een kamp gedeporteerd en wordt geconfronteerd met verschrikkelijke onmenselijkheden. Als na de bezetting het kamp wordt bevrijd, woedt er alweer snel een oorlog tussen de Indonesische vrijheidsstrijders en de Nederlanders. Meiske heeft genoten van haar leven in twee werelden, het mystieke Indonesië en het Nederlands-Indië van haar ouders. Maar voor haar is er geen plaats meer op Java. Op de boot naar het onbekende Nederland neemt ze afscheid van haar jeugd.
Dit toegankelijke en prachtige boek is geschreven voor jongeren én volwassenen en kreeg lovende kritieken. Zeer geschikt om rond de nationale herdenking te lezen.
Robin Raven is schrijver en publiceerde acht kinderboeken, waaronder De vloek van Pak en Strijd in het regenwoud.
_
Wil jij ook wekelijks nieuws ontvangen over onder andere nieuwe geschiedenisboeken en acties? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!