Pasen is een van de oudste en belangrijkste christelijke feestdagen, die de opstanding van Jezus uit de dood viert. De oorsprong van Pasen gaat terug tot de eerste eeuwen van onze jaartelling en heeft een sterke band met het joodse Pesach, waar de bevrijding uit Egypte centraal staat. Tegenwoordig draait Pasen voor velen niet alleen om geloof, maar ook om samenkomen en het vieren van een nieuw begin. Een mooi moment om even stil te staan én vooruit te kijken, een frisse start, midden in het voorjaar.
Wilt u tijdens de paasdagen een mooi boek lezen? Bekijk dan de onderstaande boeken.
Koningsdrama
Koningsdrama van Helen Castor is een studie over de psychologie van macht en mannelijkheid, en over een land in crisis. De neven Richard van Bordeaux en Hendrik Bolingbroke scheelden slechts drie maanden. Ze waren tien jaar oud toen Richard in 1377 tot koning van Engeland werd gekroond. De twee jongens groeiden samen op, hun levens verweven, hun persoonlijkheden uiterste tegenpolen. Richard had een vast geloof in zijn eigen door God gegeven majesteit. Hij ontwikkelde zich tot een tiran en regeerde op basis van willekeur in plaats van de wet. Tot Hendrik hem op 32-jarige leeftijd moedig afzette en zichzelf tot koning van Engeland uitriep.
In deze indrukwekkende dubbelbiografie toont Helen Castor wat er gebeurt wanneer een heerser macht boven de belangen van zijn volk stelt; hoe een natie tot wankelen werd gebracht, maar stand hield.
Biografie van de Noordzee
Arie Kok vertelt in Biografie van de Noordzee de geschiedenis van de zee in twintig verhalen waarin mensen centraal staan. Van koning Knoet tot Michiel de Ruyter, van de watergeuzen in Den Briel tot de vissersopstand van Oostende, van de gevolgen van de Sint-Elisabethsvloed en de Watersnoodramp, tot het ontstaan van het reddingswezen.
Zaterdag 31 januari 1953. Een immens stormveld stevent recht op de Nederlandse kust af. In het Zeeuwse Oosterland luisteren Adri en Bets Verhage naar het weerbericht, ze gaan nietsvermoedend naar bed. De volgende ochtend worden ze gewekt door een kreet: ‘De dijk is doorgebroken!’ Even later zien ze het water de straat inlopen, in de middag staat het al bovenaan de zoldertrap. Adri en Bets staan in een lange traditie van kustbewoners. Vissermannen, kooplieden, kaapvaarders, reddingswerkers, zeeschilders en waterstaatsingenieurs, allemaal leefden ze met het water. En de zee leefde met hen.
Cleopatra
In Cleopatra scheidt Dick Harrison feit van fictie en lukt het hem om Cleopatra, de laatste Ptolemaeïsche vorst van Egypte, dichterbij te brengen; als koningin, als politica, als moeder van vier kinderen, als vrouw. Want ondanks haar illustere reputatie is er maar weinig dat we zeker weten over Cleopatra, haar leven, haar denkwereld en haar uiterlijk. Wat we wel weten is opgetekend door Romeinse vijanden en daarmee gekleurd.
Cleopatra wordt beschouwd als een van de mooiste vrouwen uit de geschiedenis en staat tegenwoordig bekend als een machtige vorst, die haar vrouwelijke charmes in de strijd gooide ten behoeve van haar volk. Eigentijdse bronnen beschrijven haar als verkwistende, immorele despoot, als sluwe verleidster. Een ding is zeker: Cleopatra’s positie als farao en haar relaties met Julius Caesar en Marcus Antonius maakten haar een machtsfactor in een cruciale fase in de geschiedenis van de Mediterrane wereld. In deze rijk geïllustreerde biografie ontrafelt Dick Harrison kundig Cleopatra’s figuur en haar leefwereld.
Moeders, mystici en maîtresses
Moeders, mystici en maîtresses van Luit van der Tuuk gaat over de vroegmiddeleeuwse vrouwen die zich niet bij hun door mannen bepaalde rol neerlegden, maar een eigen lijn trokken. Zij bewezen dat de verhouding man-vrouw verre van zwart-wit is, en daarmee zijn ze nog steeds een bron van inspiratie voor vrouwen die vandaag de dag voor emancipatie strijden.
In alle periodes van de geschiedenis wordt de rol van de vrouw onderschat en onderbelicht. Dit geldt misschien nog het meest voor de vroege middeleeuwen. En dat is erg spijtig, zo betoogt Luit van der Tuuk. Door te kijken naar de positie van de vrouw in de samenleving, hun identiteit en de kenmerken die aan hen werden toegeschreven wordt duidelijk dat het stereotiepe denkbeeld over deze periode allesbehalve correct is. Ja, mannen legden vrouwen talloze en uiteenlopende restricties op, maar daar is nog niet mee gezegd dat vrouwen zich daaraan hielden.
Wil jij ook wekelijks nieuws ontvangen over onder andere nieuwe boeken? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!