De Belgische Opstand in 1830 ontstond als reactie op de overheersing door het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, waar België sinds 1815 deel van uitmaakte. Veel Belgen voelden zich ongelijk behandeld door koning Willem I.
Op 25 augustus 1830 startte de opstand in Brussel, naar aanleiding van de opera La Muette de Portici. Wat begon als een cultureel protest, groeide al snel uit tot een grootschalige opstand tegen de macht van Willem I. De opstand verspreidde zich snel naar andere steden, en ondanks de pogingen van Willem I om de opstand te onderdrukken, bleek het volk niet tegen te houden zijn. In 1831 werd België officieel onafhankelijk erkend, met koning Leopold I als leider.
Bent u geïnteresseerd in de geschiedenis van België? Bekijk dan het onderstaande boek.
Historische atlas van de Lage Landen 1257-1439
In Historische atlas van de Lage Landen 1257-1439 beschrijft Sieg Monten de geschiedenis van België en Nederland aan de hand van twintig historische kaarten. Hij begint met de dood van Rooms-koning Willem II in 1256 en eindigt in 1439, wanneer de eerste fase van de Bourgondische eenmaking afgerond is. De kaarten tonen de politieke en militaire geschiedenis van het gebied dat nu België en Nederland is. Elke kaart overspant de regeerperiode van een Rooms-Duitse vorst. Op (een deel van) het graafschap Vlaanderen na vertegenwoordigde hij in de Lage Landen tussen de dertiende en de vijftiende eeuw het centrale gezag. De kaarten tonen de lezer hoe de Lage Landen evolueren en kaart voor kaart de vorm krijgen zoals we die vandaag de dag kennen.
Bestel hier het boek of het e-book.
Wil jij ook wekelijks nieuws ontvangen over onder andere nieuwe geschiedenisboeken en acties? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!