Op 4 augustus 1945 vierden we de officiële terugkeer van de koninklijke familie naar Nederland, na de Tweede Wereldoorlog.
Na de Duitse inval op 10 mei 1940 adviseerde generaal Winkelman koningin Wilhelmina om het land te verlaten, waarna zij op 13 mei naar Londen vertrok. Eind juli 1940 sprak de koningin voor het eerst via Radio Oranje tot het Nederlandse volk, bij het programma dat bekend stond als “De stem van strijdend Nederland.” Gedurende de oorlog verbleef prinses Juliana met haar kinderen in Canada, en verbleef prins Bernhard in Londen voor de ondersteuning van koningin Wilhelmina.
Op 2 augustus 1945, enkele maanden na het einde van de oorlog, keerde prinses Juliana en haar dochters terug naar Nederland. Op 4 augustus werd de terugkeer officieel gevierd op paleis Soestdijk.
Bent u geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog? Bekijk dan onderstaande boeken.
Foute vrouwen
Een derde van alle leden van de NSB was vrouw. Toch is er nauwelijks onderzoek gedaan naar hun beweegredenen en hun verhaal. In Foute vrouwen onderzoekt Paul van de Water de soorten collaboratie waaraan Nederlandse en Vlaamse vrouwen zich tijdens de Tweede Wereldoorlog schuldig maakten. Soms betrof het eenvoudige kantoorbanen bij vaak verschrikkelijke organisaties, soms ging het om actieve Jodenjaagsters. Opvallende geschiedenissen die Paul van de Water in Foute vrouwen beschrijft zijn die van de Amsterdamse Ans van Dijk, de Vlaamse Irma Laplasse en jeugdboekenschrijfster Tonny Vos-Dahmen von Buchholz.
De vermeende verzetsman
In De vermeende verzetsman reconstrueert Martine Letterie het levensverhaal van Jan Duijkers. Na zijn dood op 3 mei 1945 werd hij geroemd als verzetsman. Wie was hij werkelijk?
Rob Duijkers had altijd geleden onder het gemis aan zijn heldhaftige vader Jan. Die verzetsman was van kamp Amersfoort overgebracht naar concentratiekamp Neuengamme en kwam op 3 mei 1945 om het leven toen de Britten bij vergissing het schip Cap Arcona bombardeerden.
Na de dood van Rob ontdekt zijn dochter op zolder een leren koffer met het archief van opa Jan. Daaruit bleek dat opa geen verzetsstrijder was maar op hoog niveau werkte voor nazi’s als Seyss-Inquart en Rauter.
Bestel hier het boek of het e-book.
Wie is wie in de Tweede Wereldoorlog
Wie is wie in de Tweede Wereldoorlog biedt een compleet overzicht van alle hoofdrolspelers uit de Tweede Wereldoorlog. Adolf Hitler, Jozef Stalin, Franklin D. Roosevelt, Winston Churchill, Anne Frank en Kurt Waldheim zijn bekende namen. Maar er wordt ook aandacht besteed aan Nederlandse en Belgische verzetshelden zoals Frits de Zwerver, Johannes Post, Louis van Brussel en Marcel Louette. Eerder verschenen in de Wie is wie-serie al delen over de Bijbel, de klassieke oudheid en de mythologie.
Bestel hier het boek of het e-book.
Wil jij ook wekelijks nieuws ontvangen over onder andere nieuwe geschiedenisboeken en acties? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!