Van 15 tot en met 19 maart 2021 is het de week tegen racisme. Pakhuis de Zwijger en Comité 21 maart organiseren dit jaar een interdisciplinair festivalprogramma. Wil je meer leren over racisme in een historisch perspectief? Lees dan Racisme in Amerika van Antoine Weijzen en Hoelang mag ik blijven? van Wendy Geuverink. Racisme in Amerika gaat over 400 jaar geschiedenis van de rassendiscriminatie. Hoelang mag ik blijven? gaat over hoe een Joods meisje 13 onderduikadressen overleefde.
Racisme in Amerika van Antoine Weijzen behandelt uitgebreid de geschiedenis van 400 jaar voortdurende rassendiscriminatie in de VS. Van de slavernij, de Ku Klux Klan en gedwongen sterilisatie tot de tegenreacties van Martin Luther King, de Black Panthers en Black Lives Matter. Antoine Weijzen legt de nadruk op de rol die de Afro-Amerikaanse vrouwen in de emancipatiestrijd speelden en laat zien hoe die rol onderbelicht is gebleven in de geschiedschrijving. ‘Racisme in Amerika’ toont de diepgewortelde rassendiscriminatie in de VS, maar maakt daarnaast ook de vergelijking met Nederland en België. Antoine Weijzen schreef eerder het boek ‘De Indië-weigeraars’ dat vier sterren kreeg in ‘de Volkskrant’.
Antoine Weijzen is historicus en onafhankelijk wetenschappelijk onderzoeker. Hij studeerde geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Zijn eerder bij Uitgeverij Omniboek verschenen boek De indië-weigeraars kreeg vier sterren in de Volkskrant.
Hoelang mag ik blijven? van Wendy Geuverink is een waargebeurd verhaal over aanpassen, volhouden en verzet.
Truus van Zuiden is zestien jaar als ze in de oorlog moet onderduiken omdat ze Joods is. In tweeënhalf jaar tijd verblijft ze op dertien verschillende adressen in Nederland. Ze woont in huis bij gereformeerden, katholieken, verzetsmensen en zelfs bij NSB’ers. In elk gezin past Truus zich onmiddellijk aan. Je moet lief zijn, nooit je stem verheffen en goed meehelpen want je leven hangt ervan af. Haar moeder wordt tijdens de onderduik verraden en gedeporteerd naar Auschwitz. Ondertussen wordt Truus steeds vindingrijker en neemt ze zelfs deel aan het verzet. Na de bevrijding blijkt niet iedereen in Hoogeveen blij met de terugkeer van hun Joodse stadgenoten. Truus probeert ondanks de verliezen en de tegenstand uit alle macht haar leven weer op te bouwen.
Wendy Geuverink (1972) is psycholoog en was jarenlang werkzaam als gedragswetenschapper in de jeugdzorg. Ook is zij auteur van non-fictie boeken. Wendy woont in Zeist, is getrouwd en heeft drie kinderen.
_
Wil jij ook wekelijks nieuws ontvangen over onder andere nieuweboeken? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!