Decision Day: Normandië

Op 6 juni 1944 vond Operatie Overlord plaats. Deze dag, ook wel D-Day genoemd, werd een bepalend moment in de Tweede Wereldoorlog. Op vijf stranden met de codenamen Utah, Omaha, Gold, Juno en Sword landden de geallieerde troepen. Van tevoren hadden zowel 1.000 bommenwerpers als 70 destroyers de kust al onder vuur genomen. Ondertussen zorgde een storm ook nog eens voor bijkomende moeilijkheden. Het was alsof de wereld haar adem inhield en tegelijkertijd de hel losbarstte. Dat deze landing plaats zou vinden was al in januari 1943 beslist. Bij de Conferentie van Teheran stond het vast: Operatie Overlord zou een feit worden.

Over deze beslissende gebeurtenis uit de geschiedenis is er veel te lezen. Wij hebben hieronder de beste tips op een rijtje gezet. Bekijk bijvoorbeeld de prachtige ingekleurde beelden in Wereld in vlammen. Of bezoek de stranden zelf, fysiek of niet, met D-Day: een historische reisgids.

Wereld in vlammen - Dan Jones Marina Amaral

Wereld in vlammen van Dan Jones en Marina Amaral

Wereld in vlammen werpt nieuw licht op de conflicten tussen 1914 en 1945 met meer dan 200 beeldbepalende foto’s. Uiteraard komen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog aan bod. Daarnaast is er aandacht voor de burgeroorlogen in Spanje, Mexico, Ierland en China, en de koloniale oorlogen in Abessinië, Palestina en Soedan. De Braziliaanse kunstenares Marina Amaral heeft de zwart-witfoto’s uit deze periode bewerkt en ingekleurd. De Britse historicus Dan Jones geeft de personen en gebeurtenissen nog meer kleur met zijn korte historische beschrijvingen. Door deze bijzondere samenwerking komen de historische foto’s in Wereld in vlammen tot leven.

D-Day: een historische reisgids van Wiebren Tabak

D-Day van Wiebren Tabak is een onalledaagse reisgids door Normandië. Jaarlijks trekken duizenden Nederlanders en Belgen naar Normandië, waar de geallieerden op 6 juni 1944 op het Franse strand landden. Dit boek vertelt de geschiedenis van Operation Overlord en is daarnaast een reisgids, die je rondleidt langs verscheidene markeringspunten in Normandië, zoals forten en bunkers, en aanbevolen musea. De geschiedkundige en geografische kennis van Wiebren Tabak op en over dit gebied is groot. D-Day is rijk geïllustreerd, met fotomateriaal, kaarten en routebeschrijvingen naar (on)bekende bezienswaardigheden.

Of bestel D-Day als e-book!

D-Day - Wiebren Tabak

De bevrijding van West-Europa - Egbert van de Schootbrugge

De bevrijding van West-Europa van Egbert van de Schootbrugge

De bevrijding van West-Europa van Egbert van de Schootbrugge is een chronologisch opgebouwd boek over de elf maanden durende bevrijding aan het westelijke front. Het schakelt voortdurend tussen bevrijd en bezet gebied, tussen de geallieerden en de nazi’s. In 30 hoofdstukken komen D-Day, operatie Cobra, de bevrijding van Parijs, de Slag om de Schelde, operatie Market Garden, het Hürtgenwald, Dolle Dinsdag, de ontzetting van Zeebrugge, de Hongerwinter en het Ardennenoffensief aan bod. Het verhaal wordt ondersteund door kaderteksten waarin hoofdrolspelers en grote gebeurtenissen worden uitgelicht. De bevrijding van West-Europa bevat 50 afbeeldingen en kaarten.