Doodgewone mannen van Christopher R. Browning

Hoe kunnen doodgewone mannen veranderen in moordmachines? Wat is er voor nodig om iemand tot een ogenschijnlijk gewetenloze moordenaar te maken? Christopher R. Browning laat de antwoorden zien in Doodgewone mannen aan de hand van uniek onderzoeksmateriaal.

Vanaf vandaag is Doodgewone mannen van Christopher R. Browning beschikbaar in de (online) boekhandel!

Of bestel het e-book

Over het boek

In de vroege ochtend van 13 juli 1942 trekt een reserve politiebataljon van de Ordnungspolizei het Poolse dorpje Józefów binnen. Deze Duitsers waren tot voor kort heel gewone mannen uit de omgeving van Hamburg. Maar als de nacht valt, zijn vrijwel alle 1800 Joden uit het dorpje vermoord. Zestien maanden lang werkt het bataljon mee aan de deportatie en executie van Poolse Joden. Hoe kan het dat doodgewone mannen hiertoe in staat bleken? Brownings unieke onderzoek verschaft een tijdloos antwoord op die vraag.

Zie je het filmpje niet? Klik dan hier.

Lees alvast een fragment

De mannen van het bataljon waren van middelbare leeftijd, huisvaders uit de Hamburgse arbeiders- en de lagere middenklasse. Ze waren te oud voor het Duitse leger en daarom opgeroepen voor de Ordnungspolizei. De meesten waren nog maar net in dienst en hadden geen ervaring in de Duitse bezette gebieden. Nog geen drie weken eerder waren ze in Polen aangekomen.

Het was nog aardedonker toen de mannen in de wachtende vrachtauto klommen. Elke politieman had extra munitie gekregen en bovendien stonden er munitiekisten in de auto. Ze waren op weg naar hun eerste belangrijke actie, hoewel hun nog niet verteld was wat ze te wachten stond.

Over de auteur

Christopher R. Browning (1944) is een Amerikaanse historicus. Hij is gespecialiseerd in de geschiedenis van de Holocaust. Doodgewone mannen is zijn invloedrijkste boek.

Wil jij wekelijks nieuws ontvangen over onder andere nieuwe boeken? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!