Exclusieve korting op ‘De zeemogendheden’

Alleen in de maand juli 2020 is het e-book van De zeemogendheden afgeprijsd van € 16,99 naar € 7,99, exclusief bij Boekenwereld! De hardcover is beschikbaar voor € 34,99.

Over het boek

Op meeslepende wijze vertelt de eminente historicus Andrew Lambert in dit boek het verhaal van de klassieke zeemogendheden: Athene, Carthago, Venetië, de Republiek der Nederlanden en Engeland. Het ging hun niet om macht en gebiedsuitbreiding, maar om handel en voorspoed.

Lambert legt overtuigend uit dat deze zeemachten verschilden van territoriale rijken zoals Rusland, van kleinere zeestaten zoals het antieke Rhodos en het vroegmoderne Genua, en van de maritieme wereldrijken van continentale machten zoals Spanje en Portugal. Lambert analyseert de specifieke cultuur van elke zeemogendheid, en toont waarin zij dynamischer, opener en inclusiever zijn dan hun continentale rivalen. De zeemogendheden construeerden bewust een maritieme identiteit, benutten ten volle de mogelijkheden van de zee en bouwden bewust voort op elkaars ervaringen, zodat ze meer konden bereiken dan de landrotten. Pas toen ze het maritieme aspect van hun identiteit vergaten, raakten deze naties in verval.

In een hoogst originele langetermijnanalyse neemt Lambert ons mee van Salamis naar de Zuid-Chinese Zee, en betoogt hij dat deze grote zeemogendheden de internationale handel en liberale waarden hebben vormgegeven die de moderne wereld kenmerken. Begrijpen waarom zij anders waren en wat er schuilging achter hun succes – en uiteindelijke ondergang – is essentieel om de wereldgeschiedenis als geheel te begrijpen.

Over de auteur

Andrew Lambert is hoogleraar maritieme geschiedenis aan King’s College in Londen en lid van de Royal Historical Society. Hij schreef en presenteerde voor de BBC de serie War at Sea over de Royal Navy.