Het is vandaag, 13 mei 2019, precies 400 jaar geleden dat Johan van Oldenbarnevelt werd geëxecuteerd. Historicus Arnout van Cruyningen onderzocht het leven van deze intrigerende staatsman en schreef een boek waarin uiteraard de gevangenschap, het proces en de onthoofding aan de orde komen, maar andere aspecten eveneens volop aandacht krijgen. Ook de nasleep van de executie wordt geschetst. Johan van Oldenbarnevelt is een complete biografie waarin duidelijk wordt gemaakt wat de drijfveren en opvattingen waren van deze man, en hoe hij vorm gaf aan de Republiek der Verenigde Nederlanden.
Over het boek Johan van Oldenbarnevelt [1547-1619]. Grondlegger van de Nederlandse staat
Tijdens de Opstand bevond Johan van Oldenbarnevelt zich als landsadvocaat van Holland in het centrum van de macht, naast stadhouder Maurits van Nassau. Oldenbarnevelt bouwde zijn gewestelijke ambt uit tot een functie die hem in de hele Republiek macht en invloed verschafte. Stadhouder Maurits en landsadvocaat Oldenbarnevelt werkten jarenlang uitstekend samen, maar in de politieke en religieuze conflicten die gedurende het Twaalfjarig Bestand escaleerden, kwamen ze ten slotte lijnrecht tegenover elkaar te staan. Met fatale gevolgen.
Arnout van Cruyningen schetst in deze biografie een eerlijk portret van de staatsman, van zijn jeugd tot zijn dood, en geeft daarmee tevens een overzicht van de vroege geschiedenis van de Republiek der Verenigde Nederlanden. Van Cruyningen toont aan dat Johan van Oldenbarnevelt zeker een groot staatsman was, maar geen heilige: een mens van vlees en bloed met talenten en tekortkomingen.
Arnout van Cruyningen geeft op zondag 2 juni een lezing over Johan van Oldenbarnevelt en de bewogen geschiedenis van zijn familie in museum Flehite in Amersfoort. U bent van harte welkom bij deze lezing!
Praktische informatie
Datum: zondag 2 juni
Tijd: 13.30 – 14.30 uur
Locatie: Museum Flehite, Amersfoort
Aanmelden: aanmelden is noodzakelijk via info@museumflehite.nl
Kosten: de lezing is gratis bij museumbezoek