Wij bedanken onze trouwe lezers graag voor het afgelopen jaar. Wij kijken graag met u terug op een mooi jaar vol interessante boeken en zetten graag onze favorieten voor u op een rijtje. Uitgeverij Omniboek wenst u fijne feestdagen en een gelukkig 2024!
Oudheidkunde is een wetenschap
Oudheidkunde is een wetenschap en in zijn nieuwe boek legt Jona Lendering, zelf oudheidkundige, uit waarom. Nieuwe data en nieuwe perspectieven leiden tot nieuwe inzichten en nieuwe technieken leiden tot nieuwe soorten inzicht. Lendering zou willen dat het vakgebied zich wat vaker presenteerde met die innovatie. Als de Oudheid in het nieuws komt, is het immers veelal met trivialiteiten, overdrijvingen en wist-je-datjes. In Oudheidkunde is een wetenschap beschrijft Lendering waar de innovatie zit, verklaart hij de aanhoudende oudheidkundige zelftrivialisering en oppert hij alternatieven.
Of bestel het e-book.
Moord ende doodslag
Moord ende doodslag van Kees Nieuwenhuijsen gaat over geruchtmakende zaken in de Middeleeuwen, en de geschiedvervalsing die daarop soms volgde. De middeleeuwse kronieken staan vol met fantastische beschrijvingen over hoe koningen, bisschoppen en graven aan hun eind kwamen. Veelal stierven ze een gewelddadige dood door toedoen van iemand anders. Maar wat is feit en wat is fictie?
In Moord ende doodslag reconstrueert auteur Kees Nieuwenhuijsen bijna veertig zaken uit de middeleeuwse geschiedenis van Nederland. Hij gaat terug naar de originele geschriften, en vergelijkt deze met latere verslaggeving, historische feiten en andere bronnen. Hij beoordeelt of er sprake is van geschiedvervalsing, en of die vervalsing bewust is gefabriceerd om politieke of religieuze redenen of is ontstaan doordat kroniekschrijvers hun fantasie de vrije loop lieten. Ook belicht hij hoe de begrippen ‘moord’ en ‘doodslag’ in de Middeleeuwen een andere lading hadden dan nu.
Of bestel het e-book.
Bung Tomo
Bung Tomo van Marjolein van Pagee gaat terug naar 1945, als er in Indonesië verwoede pogingen worden gedaan om het Nederlandse koloniale regime te herstellen.
In de Oost-Javaanse stad Surabaya komt het volk massaal in opstand. Hun verzet wordt aangemoedigd door de 25-jarige Sutomo (1920-1981), ook wel Bung Tomo genoemd, die uitgroeit tot een van de bekendste radiomakers in die tijd. De landing in Surabaya van het Britse leger dat de Nederlanders te hulp schiet, mondt uit in een bloedige stadsguerrilla. Op 10 november wordt de stad gebombardeerd.
Voor Indonesiërs geldt Bung Tomo als nationale held, maar in Nederland staat hij als oorlogsmisdadiger te boek. Hier wordt hij verantwoordelijk gehouden voor de zogenaamde ‘bersiap’, de term waarmee Nederlandse historici het antikoloniale geweld van Indonesiërs aanduiden.
In Bung Tomo ontrafelt Marjolein van Pagee deze controverse.
Of bestel het e-book.
De opstand van Tula
In De opstand van Tula vertelt Robin Raven het levensverhaal van de slaafgemaakte Tula. Hij werkt jarenlang op de plantage Kenepa (Knip) in het westen van Curacao, die eigendom is van Caspar van Uytrecht. Op 17 augustus 1795 leggen Tula en circa veertig andere slaafgemaakten het werk neer. Daarmee begint de grootste slavenopstand in de geschiedenis van de Nederlandse Antillen.
Tula is de leider. Hij is retorisch sterk en gebruikt de Europese Verlichtingsidealen tegen de plantagebezitters. Hij gaat de gewelddadige confrontatie met het koloniale leger niet uit de weg. Tula wordt verraden en moet zijn strijd met de marteldood bekopen. Op Curacao wordt hij sinds 2010 erkend als ‘nationale held’.
Of bestel het e-book.
Alle wegen leiden naar Babel
In Alle wegen leiden naar Babel beschrijft Daan Nijssen de voorgeschiedenis van de Zijderoute. Want de Zijderoute ontstond niet vanuit het niets. In het Midden-Oosten waren al duizenden jaren complexe handelsnetwerken aanwezig waarvan Babel, in het oude Mesopotamië, het kloppende hart was. Hier ontstond een niet-aflatende vraag naar luxegoederen, die de drijvende kracht vormde achter de opkomst en ondergang van wereldrijken, en de beschavingen van Mesopotamië, Egypte, India, China en Rome voorgoed met elkaar verbond.
Of bestel het e-book.
Alleen uit de oorlog
In Alleen uit de oorlog reconstrueert Niek van der Oord de levensverhalen van Leida van Tijn en Ido Wolf.
Kort na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog trouwt Leida met haar jeugdliefde Salomon Boekbinder. Het jonge stel vlucht in 1942 naar Frankrijk en slaagt erin achter de demarcatielijn te komen. Desondanks worden Leida en Salomon opgepakt. Leida overleeft de oorlog. Ze vlucht in een verstandshuwelijk met Ido Wolf, de zoon van haar baas, die ook ‘alleen uit de oorlog’ is gekomen.
In Alleen uit de oorlog reconstrueert Niek van der Oord hun levensverhaal, waaruit blijkt hoe diep de sporen zijn die de Holocaust nalaat in de levens van de betrokkenen, maar ook in dat van volgende generaties. Van der Oord baseert zich op interviews met nabestaanden, brieven en andere bronnen.
Of bestel het e-book.
De Essex Dogs
De Essex Dogs is het fictiedebuut van bestsellerauteur en gerenommeerd historicus en televisiemaker Dan Jones.
12 juli 1346, de beginjaren van de Honderdjarige Oorlog. De Essex Dogs landen in Normandië. Deze groep huurlingen zal veertig dagen vechten voor de Engelse koning Edward in de strijd tegen zijn valse neef Filips. Hun kleine sloep heeft de Franse kust nog niet bereikt of de eerste pijlen scheren door de lucht. Op de klif rechts van hen wordt een vuur ontstoken. De doorgewinterde Loveday hóórt de Fransen voordat hij ze ziet: twee eenheden, misschien meer, met hun kruisbogen in de aanslag. Een van zijn mannen toont hun, op zijn Schots, zijn blote achterste. De strijd die naties zal smeden is begonnen.
Een van de populairste historici van deze tijd verbeeldt met zijn onvergetelijke personages van De Essex Dogs de grimmige realiteit van middeleeuwse oorlog. Dit krachtig staaltje militaire fictie, geworteld in historische nauwkeurigheid, is het eerste deel van de Crécy Trilogie.
Of bestel het e-book.
Vrouwen in kleur
Voor Vrouwen in kleur selecteerden historicus Dan Jones en kunstenares Marina Amaral 200 opmerkelijke vrouwen uit de geschiedenis. Hun oorspronkelijke zwart-witfoto’s, gemaakt tussen 1850 en 1960, zijn door Amaral ingekleurd. Daarmee brengt zij al deze vrouwen dichterbij. Alle foto’s zijn door Dan Jones voorzien van korte biografieën.
Vrouwen in kleur toont vrouwen in allerlei facetten van het leven: op straat, op school, achter het stuur, aan de macht, in de wildernis, op het podium, tijdens de oorlog, op de winkelvloer, aan het sporten, als kunstenares en in witte jassen. Het boek bevat foto’s van over de hele wereld, inclusief Nederland en België.
Het prachtige beeldmateriaal in Vrouwen in kleur is een ode aan de vrouw.
Vergeten Nederland
In het prachtige fotoboek Vergeten Nederland geeft colorist Gerard Kamp het verleden letterlijk kleur. Spontane foto’s van mensen en hun omgeving waren zeldzaam aan het eind van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw. Er werden toen voornamelijk statige portretfoto’s gemaakt. Maar fotografen als Jacob Olie en James Higson legden zich juist toe op het fotograferen van het leven van alledag. Gerard Kamp selecteerde uit hun en andere archieven de mooiste beelden, gemaakt zowel in de stad als op het platteland, en kleurde die pixel voor pixel in. De ingekleurde beelden zijn voorzien van korte essays, die het beeld in de tijd plaatsen.
Vergeten Nederland van Gerard Kamp is een levendig tijdsbeeld van de decennia voor en na 1900, een periode waarin Nederland voorgoed veranderde.
De vermeende verzetsman
Rob Duijkers had altijd geleden onder het gemis aan zijn heldhaftige vader Jan. Die verzetsman was van kamp Amersfoort overgebracht naar concentratiekamp Neuengamme en kwam op 3 mei 1945 om het leven toen de Britten bij vergissing het schip Cap Arcona bombardeerden.
Na de dood van Rob ontdekt zijn dochter op zolder een leren koffer met het archief van opa Jan. Daaruit bleek dat opa geen verzetsstrijder was maar op hoog niveau werkte voor nazi’s als Seyss-Inquart en Rauter.
In De vermeende verzetsman reconstrueert Martine Letterie het levensverhaal van Jan Duijkers.
Of bestel het e-book.