Op 30 november 1609 wierp de Italiaanse wetenschapper Galileo Galilei een nieuwe blik op de maan. Dat deed hij via een zelf aangepaste telescoop, wat leidde tot een belangrijke ontdekking in de astronomie. Door de telescoop zag hij dat de maan niet glad was, zoals men vroeger dacht, maar gevuld was met bergen, valleien en kraters. Dit was een belangrijke verandering in het beeld dat men had van het universum. Galileo’s ontdekking legde de basis voor verdere wetenschappelijke onderzoeken naar de ruimte en het zonnestelsel.
Wilt u meer lezen over belangrijke ontdekkingen in de geschiedenis? Bekijk dan de onderstaande boeken.
De X op de kaart
In De X op de kaart laat Michael Scott, hoogleraar oude geschiedenis aan de Universiteit van Warwick, de lezer kennismaken met de avontuurlijke wereld van de archeologie. Aan de hand van acht roemruchte vindplaatsen neemt hij de lezer mee op een spannende reis door de geschiedenis van deze fascinerende discipline. De X op de kaart introduceert niet alleen de pioniers uit het verleden, maar ook de hoogtechnologische ontwikkelingen in het vak vandaag de dag. Scott vertelt wie de mensen waren achter grote vondsten als de steen van Rosetta, het terracottaleger, Machu Picchu en andere overblijfselen van verloren beschavingen. Steeds weer blijkt dat de vondsten uit het verleden ons iets vertellen over dilemma’s waar we nu mee worstelen.
Een geschiedenis van de wereld in twaalf scheepswrakken
In Een geschiedenis van de wereld in twaalf scheepswrakken duikt David Gibbins in de avontuurlijke wereld van de maritieme archeologie. Twaalf losse verhalen, over twaalf unieke schepen, vormen één geschiedenis van de wereld. Van de Middellandse Zee tot de Indische Oceaan en van de prehistorie tot de moderne tijd: elk wrak vertelt een verhaal over zijn tijd, de plek waar het vandaan kwam en de plek waar het naartoe ging. Gibbins neemt de lezer mee naar een Vikingschip, een koopvaardijschip en een oorlogsschip, en onthult koninklijke schatten, oorlogsbevoorrading en schilderijen van Rembrandt. De glans van goud en verloren schatten is nooit ver weg, maar zelfs een eenvoudige potscherf kan een hele nieuwe kijk op het verleden opleveren.
De vergeten stad
Forum Hadriani (het huidige Voorburg, genoemd naar keizer Hadrianus) lag aan de noordgrens van het Romeinse Rijk. Het was met Nijmegen de enige nederzetting in Nederland die Romeinse stadsrechten kreeg. In 2021 werd de Nederlandse limes, waar Forum deel van uitmaakt, uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed. Tom Buijtendorp promoveerde op de vergeten stad Forum Hadriani, waar door het grondwater etensresten, schoenen, wagenwielen en wijnvaten bewaard bleven. Uit de klei doemt het nieuwe mysterie op waarom keizer Hadrianus hier zijn eerste stad gesticht zou hebben, met een raadselachtig ontwerp. Het biedt een nieuw perspectief op het inspirerende verleden van Forum Hadriani.
Oudheidkunde is een wetenschap
Oudheidkunde is een wetenschap en in zijn nieuwe boek legt Jona Lendering, zelf oudheidkundige, uit waarom. Nieuwe data en nieuwe perspectieven leiden tot nieuwe inzichten en nieuwe technieken leiden tot nieuwe soorten inzicht. Lendering zou willen dat het vakgebied zich wat vaker presenteerde met die innovatie. Als de Oudheid in het nieuws komt, is het immers veelal met trivialiteiten, overdrijvingen en wist-je-datjes. In Oudheidkunde is een wetenschap beschrijft Lendering waar de innovatie zit, verklaart hij de aanhoudende oudheidkundige zelftrivialisering en oppert hij alternatieven.
Verdwenen steden
Philip Matyszak beschrijft in Verdwenen steden de geschiedenis van 37 ‘vergeten’ steden; steden die ooit bloeiden maar op zeker moment van de kaart zijn verdwenen. Soms kwam dat door oorlog, soms door een natuurramp, soms ook door onverklaarbare redenen. Van de verdronken stad Thonis aan de Egyptische kust tot aan de grotwoningen van Derinkuyu in Turkije, Philip Matyszak zet deze verdwenen steden weer op de kaart en vertelt hun verhaal, van stichting tot ondergang en herontdekking. Het schitterende overzichtswerk is volledig geïllustreerd.
Wil jij ook wekelijks nieuws ontvangen over onder andere nieuwe geschiedenisboeken en acties? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!