Zon, zee en geschiedenisboeken

De zomervakantie is net begonnen of in aantocht, een uitstekend moment om een geschiedenisboek te lezen. Daarom lichten wij drie boeken uit met een zee thema. Of u nu een leunstoelreiziger of avonturier bent, met Het logboek van de zeevaarder, Biografie van de Zuiderzee en De zeemogendheden gaat u op een historische, maritieme reis.

Het logboek van de zeevaarder

In het prachtige geschiedenisboek Het logboek van de zeevaarder neemt poolreiziger Huw Lewis-Jones ons mee op ontdekkingsreis. Aan de hand van originele logboeken, brieven en dagboeken volgen we de reizen van bekende kapiteins, maar ook van matrozen, scheepskoks, chirurgijns, kunstenaars en avonturiers. Kijk mee over de schouders van nautische ontdekkingsreizigers als Sir Francis Drake, Susan Veeder, Kumataro Ito en Willem van de Velde. Met prachtige schetsen en tekeningen, essays van hedendaagse zeevaarders en een origineel voorwoord van zeezeiler Henk de Velde, die zes keer alleen de wereldzeeën bevoer. Het logboek van de zeevaarder geeft inzicht in het genot en gevaar van een leven op zee. Eerder verscheen van Huw Lewis-Jones ‘Het logboek van de ontdekkingsreiziger’, in samenwerking met Kari Herbert.

https://www.boekenwereld.com/huw-lewis-jones-het-logboek-van-de-zeevaarder-9789401915922

Biografie van de Zuiderzee

De Allerheiligenvloed van 1170, 850 jaar geleden, leidde tot een open verbinding tussen het Almere en de Noordzee. Het zoute water dat naar binnen stroomde werd bepalend voor de omgeving – hele dorpen en kastelen werden opgeslokt – maar ook voor de geschiedenis van het gebied, en daarmee die van Nederland. Arie Kok vertelt de geschiedenis van de Zuiderzee in 25 verhalen, waarin vaak mensen centraal staan. Van de watergeus die de Slag op de Zuiderzee (1573) overleeft tot de vroedvrouw van Schokland, van de haringvisserij tot de walvisvaart. Het boek eindigt met het sluiten van de Afsluitdijk in 1932.

https://www.boekenwereld.com/arie-kok-biografie-van-de-zuiderzee-9789401916943

De zeemogendheden

Op hoogst originele wijze vertelt Andrew Lambert in De zeemogendheden het verhaal van de vijf klassieke zeemogendheden: Athene, Carthago, Venetië, de Republiek der Nederlanden en Engeland. Het ging hen niet om macht en gebiedsuitbreiding, maar om handel en voorspoed. De auteur laat zien waarom deze staten dynamischer, opener en uitzonderlijker waren dan hun imperiale collega’s. Volgens Lambert creëerden deze vijf staten bewust een maritieme mentaliteit en identiteit, die de internationale handel en liberale waarden van de moderne wereld hebben vormgegeven. Andrew Lambert geeft met ‘De zeemogendheden’ een indrukwekkende analyse van de maritieme cultuur. Met prachtige kaarten, illustraties en registers.

De zomervakantie is net begonnen of in aantocht, een uitstekend moment om te lezen. Daarom lichten wij drie boeken uit met een zee thema. Of u nu een leunstoelreiziger of avonturier bent, met Het logboek van de zeevaarder, Biografie van de Zuiderzee en De zeemogendheden gaat u op een historische, maritieme reis.

 


Wil jij ook wekelijks nieuws ontvangen over onder andere nieuwe geschiedenisboeken en acties? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!