Het begin van de Beeldenstorm

De Beeldenstorm van 1566 wordt gezien als een belangrijke periode in de Nederlandse geschiedenis. Tijdens deze periode vond een uitbarsting van religieuze en sociale onrust plaats die de Lage Landen voor altijd zou veranderen.

De Beeldenstorm was een gevolg van de toenemende religieuze spanningen in Europa. In de Nederlanden, die destijds onder Spaans macht stond, was de druk van het katholieke geloof groot. Het harde optreden van de Spaanse koning Filips II tegen protestanten en andersdenkenden zorgde voor veel onvrede onder de bevolking.

Op 10 augustus 1566 begon de Beeldenstorm in Steenvoorde, een klein plaatsje in Noord-Frankrijk. Een groep mensen bestormde daar een kerk en vernielde religieuze beelden en andere kerkelijke voorwerpen die volgens hen symbool stonden voor onderdrukking en bijgeloof. Dit verspreidde zich snel in de Nederlanden. Binnen enkele weken waren er tientallen kerken en kloosters aangevallen en geplunderd.

De Beeldenstorm zorgde voor grote gevolgen. Filips II reageerde hard, wat leidde tot nog meer verzet en uiteindelijk de Tachtigjarige Oorlog en de strijd om de Nederlandse onafhankelijkheid.

 

Bent u geïnteresseerd in deze periode in de geschiedenis? Bekijk dan onderstaande boeken.

 

Opstand in de Nederlanden
In Opstand in de Nederlanden vertelt Arnout van Cruyningen de volledige geschiedenis van de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648), ook vaak de Opstand genoemd. In 2023 is het 375 jaar geleden dat de strijd tussen de Lage Landen en het Spaanse koninkrijk ten einde kwam. In Opstand in de Nederlanden komen alle hoofdrolspelers aan bod: de edelen Egmont, Horne en Oranje als oppositie tegen de landvoogdes, de koning en zijn dienaren Alva, Parma en Granvelle. Het gaat in op de religieuze hervormingen in het noorden en zuiden, de rol van de steden en de staten, de Republiek met zijn stadhouders en het zuiden onder de aartshertogen, de familie Nassau en de vrede van Münster. De migratie van Vlaamse protestanten naar de Hollandse steden leidde tot een ongekende bloeiperiode: de Gouden Eeuw. Het boek bevat illustraties, een tijdlijn en register.

Bestel hier het boek.

 

De vrede van Münster
Het vredesverdrag tussen Spanje en de Nederlanden werd 375 jaar geleden op 30 januari 1648 in Münster bevestigd. Op 15 mei werd de vrede getekend en door Nederlandse en Spaanse gezanten met een eed bekrachtigd. In dit overzichtswerk wordt niet alleen aandacht besteed aan de onderhandelingen en het einde van de Tachtigjarige Oorlog, maar ook aan de weerstand van de Oranjes, de geschillen tussen de provincies, de deling tussen de noordelijke en zuidelijke Nederlanden en de andere vredesverdragen in Westfalen.

Bestel hier het boek of het e-book.

 

1572
Als op 1 april 1572 de watergeuzen Den Briel veroveren, is dat de eerste tastbare overwinning voor prins Willem van Oranje. Het is het begin van een reeks militaire zeges en het volk, murw gebeukt door honger, werkeloosheid, de tiende penning en een strenge winter, schaart zich massaal achter de opstand tegen Spanje. Eind 1572 slaat de hertog van Alva, de landvoogd van Filips II van Spanje, hard terug. Van Cruyningen beschrijft al deze gebeurtenissen en de nasleep daarvan, tot en met het einde van de Tachtigjarige Oorlog, in dit lezenswaardige boek.

Bestel hier het boek of het e-book.

 

 

Wil jij ook wekelijks nieuws ontvangen over onder andere nieuwe geschiedenisboeken en acties? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!