Op 14 mei 1940 werd het centrum van Rotterdam zwaar gebombardeerd door de Duitse luchtmacht. In slechts een kwartier werd een groot deel van de stad verwoest, met honderden doden en duizenden mensen die hun huis kwijtraakten als gevolg. Het bombardement leidde tot de overgave van Nederland en liet diepe sporen na in de geschiedenis. Tot op de dag van vandaag herdenken we het bombardement op Rotterdam, de verwoesting van de stad én hoe deze daarna langzaam weer is opgebouwd.
Bent u geïnteresseerd in dit onderwerp en wilt u hier meer over lezen? Bekijk dan de onderstaande boeken.
.
Regen van verwoesting
In Regen van verwoesting contextualiseert Richard Overy de verwoestende bombardementen op Japan in 1945, waarbij meer dan 300.000 Japanse slachtoffers vielen. Het bombardement op Tokio in maart verbrandde bijna heel de stad, de atoombom op Hiroshima in augustus doodde zo’n 119.000 burgers en na een tweede nucleaire aanval op Nagasaki capituleerde Japan.
Vooraanstaand oorlogskenner Richard Overy biedt een nieuw perspectief op deze laatste fase van de oorlog en de rol van de bombardementen. Hij onderzoekt hoe het doden van burgers en het vernietigen van steden tijdens de oorlog genormaliseerd raakten en hoe morele bezwaren verwaterden. Overy geeft een diepgaande analyse van de Japanse capitulatie – was het luchtoffensief daadwerkelijk de directe oorzaak van de overgave? – en de oorlogsstrategie die vanaf 1945 in gebieden buiten Europa ineens wel acceptabel was. Een strategie die tot vandaag de dag door sommigen als militair noodzakelijk wordt gezien, door anderen als oorlogsmisdaden die ongestraft zijn gebleven.
De 30e divisie
In De 30e divisie vertelt Tweede Wereldoorlog-kenner Egbert van de Schootbrugge het ongelooflijke succesverhaal van de Amerikaanse 30e Infanteriedivisie, die ‘Old Hickory’ werd genoemd. In drie maanden rukten deze soldaten van Normandië op naar Zuid-Nederland. Op 2 september 1944 waren ze de eerste Amerikaanse troepen in België, tien dagen later stonden ze in Nederland. Na twee maanden zware gevechten in Zuid-Limburg en de regio Aken moesten ze tijdens het Ardennenoffensief terug naar België om de Duitse tegenaanval te stoppen. In mei 1945 ontmoetten ze de Russen voor Berlijn. Het unieke boek bevat veel interviews, debriefings en dagboekfragmenten.
.
Wil jij ook wekelijks nieuws ontvangen over onder andere nieuwe boeken? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!