Hoogleraar EU-recht en historicus Luuk van Middelaar schrijft in zijn column in het NRC Handelsblad vandaag over het Duitse keizerrijk en de Habsburgers: “Elke nationale geschiedenis kent grondfeiten die alle verhoudingen doortrekken.” In Engeland is het de vrijheid bevorderende werking van de eilandligging, in Frankrijk is het de centralistische staat en in de Duitse geschiedenis is het Reich (150 jaar geleden opgericht) zo’n grondfeit. Middeleeuwse Duitse keizers ontleenden aan hun beschermrol voor de paus in Rome een universele aanspraak. Eeuwen droegen de Weense Habsburgers de Duitse keizerskroon, en later de Hohenzollern in Pruisen. Waar andere landen zich verloren voelen in één Europese staat, daar past een Europese federatie de Duitsers als een warme jas. Europa fungeert als hun geliefde en boven de afzonderlijke naties staand rijk.
Lees de column van Luuk van Middelaar en onze boeken over het Duitse rijk en de Habsburgers.
Onder Pruisische heerschappij bloeide het land op, in economisch en militair opzicht. Het was een periode van snelle bevolkingsgroei, industrialisering en culturele bloei. Totdat de Eerste Wereldoorlog voorgoed een einde maakte aan het keizerrijk. Deze Nederlandse editie van Het Duitse Keizerrijk bevat een extra hoofdstuk van Arnout van Cruyningen over de verhoudingen tussen keizer Wilhelm II en zijn Nederlandse, Belgische en Luxemburgse koninklijke verwanten.
De Habsburgers, onder wie Karel V, Filips II en Maximiliaan, speelden een millennium lang een bepalende rol in de geschiedenis van Centraal-Europa. Ze begonnen de Dertigjarige Oorlog, stopten de opmars van de Ottomanen en namen het op tegen Napoleon. Hun rijk strekte zich in de loop der tijd uit tot Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika. In dit toegankelijke, rijk geïllustreerde boek vertelt Martyn Rady hun geschiedenis en laat zien hoe relevant deze familie is voor de geschiedenis van Europa.