Het Mayflower Compact en de Pilgrim Fathers

Er zijn weinig figuren uit de geschiedenis van de Verenigde Staten van Amerika zo bekend als de Pilgrim Fathers. Gevlucht uit Engeland vanwege vervolging en gevlucht uit Nederland vanwege de libertijnse overtuigingen, stichtten zij de tweede succesvolle kolonie in de Nieuwe Wereld. Deze Pilgrim Fathers ondertekenden het Mayflower Compact om hun geloof zuiver te houden.

De invloed van de Pilgrim Fathers is nog altijd te voelen in de Verenigde Staten. Zo stammen er zes presidenten van deze reizigers af (Grant, Coolidge, Taylor, Bush Sr., Bush Jr. en Obama), bestaat er nog de Mayflower Society, voor afstammelingen, en viert men nog altijd Thanksgiving. Maar wat is nu het werkelijke verhaal?

Over 'Pilgrim Fathers'

Pilgrim Fathers van Frans Verhagen vertelt het historische verhaal van de reis met de Mayflower. Leiden, 1620. Een groep elf jaar eerder uit Engeland gevluchte puriteinen maakt zich zorgen: hoe kunnen zij hun geloof zuiver houden in het libertijnse Nederland? Ze besluiten de oceaan over te steken, om in de Nieuwe Wereld een nieuw bestaan op te bouwen. Voor de oostkust van de huidige Verenigde Staten ondertekenen 41 van de kolonisten het Mayflower Compact, waarin ze bepalen een gemeenschap met zelfbestuur op te richten. Frans Verhagen vertelt in Pilgrim Fathers op toegankelijke wijze het intrigerende verhaal van de vlucht, de oversteek, het leven in de VS en de mythische rol van deze ‘eerste kolonisten’ in New England.

Over Frans Verhagen

Frans Verhagen (1954) was in Amerika correspondent voor Knack, Intermediair, de VARA en de Volkskrant. Hij schrijft opiniestukken voor Nederlandse dagbladen en De Groene Amsterdammer en geeft regelmatig commentaar op radio en televisie over Amerikaans geschiedenis en Amerikaanse politiek. Hij houdt jaarlijks zo’n zestig lezingen en publiceerde dertien boeken bij Omniboek, Veen Media, Nieuw Amsterdam en Bert Bakker.