Het wereldrijk van het Tweestromenland

Vanaf vandaag is Het wereldrijk van het Tweestromenland van Daan Nijssen beschikbaar in de (online) boekhandel! Het boek gaat over de opkomst van Assyrië, Babylonië en Perzië. De auteur presenteert het boek vanuit de Tempelzaal van het Rijksmuseum van Oudheden op 26 januari van 19.00 – 20.00 uur. Wegens de coronamaatregelen werd de presentatie al eerder opgenomen en er is geen publiek toegestaan. Aanmelden kan via het Rijksmuseum van Oudheden.


Of bestel het e-book

Over het boek

In 480 v.Chr. bracht de Perzische grootkoning Xerxes honderdduizenden soldaten vanuit heel het Midden-Oosten bijeen voor zijn invasie van Griekenland. Een knap staaltje machtsvertoon dat diepe indruk maakte op de Grieken. De fascinerende vraag blijft: hoe kon één man zo veel mensen uit zo veel verschillende landen ertoe bewegen duizenden kilometers af
te leggen en hun leven voor hem in de waagschaal te stellen?

Het wereldrijk waarover Xerxes regeerde was het resultaat van een ontwikkeling die bijna driehonderd jaar in beslag nam. Tussen grofweg 750 en 450 v.Chr. werden de koninkrijken, stadstaten en stammen in het Midden-Oosten tot een politieke eenheid gesmeed onder leiding van één grootkoning. Deze
politieke eenheid werd in eerste instantie geleid door Assyrië, vervolgens door Babylonië en tot slot door Perzië. Op zijn hoogtepunt strekte het rijk zich uit van de Nijl tot aan de Indusen van de Donau tot aan de Syr Darya. In dit boek legt Daan Nijssen aan de hand van bronteksten, illustraties en kaarten uit hoe dit enorme en diverse gebied in zo’n korte tijd onder het gezag van één heerser kwam te staan.

Lees alvast een fragment

Na het neerslaan van de opstand in Memfis bleef Kambyses nog enkele jaren in Egypte om er zijn gezag te vestigen. In het voorjaar van 522 bereikte hem echter het nieuws dat zijn jongere broer Smerdis, die de oostelijke provincies van het Perzische Rijk had geërfd, tegen hem in opstand was gekomen en zich tot koning had uitgeroepen. Kambyses wist dat hij in deze strijd zelf de leiding moest hebben en trok met de hoofdmoot van zijn leger naar Perzië.

Rond dezelfde tijd riep ook een zekere Petubastis zich uit tot farao. Vanuit de Dakhla Oase in de Libische woestijn leidde hij het verzet tegen de Perzische overheersing. Voordat hij naar Perzië vertrok, stuurde Kambyses daarom een deel van zijn leger de woestijn in om de Dakhla Oase te heroveren, maar dit liep op niets uit. Een groot deel van het leger kwam om in de woestijn en de overgebleven soldaten werden waarschijnlijk door de opstandelingen gedood.

Over de auteur

Daan Nijssen (1989) studeerde Oudheidstudies aan de VU, waar hij zich specialiseerde in de geschiedenis van het Oude Nabije Oosten. Na zijn studie publiceerde hij onder meer in ‘Ancient History Magazine’ en op Sargasso.nl.