In Gods naam van Selina O’Grady is vanaf vandaag verkrijgbaar in de (online) boekhandel! O’Grady biedt een overzicht van religieuze tolerantie en intolerantie door de eeuwen heen.
De geschiedenis kent drie monotheïstische godsdiensten: het jodendom, het christendom en de islam. Het vervolgen van anderen om hun geloof is een terugkerend onderwerp. Zowel gelovigen als niet-gelovigen zijn schuldig aan dit fenomeen.
Selina O’Grady schrijft een lezenswaardig verhaal over vervolging. Het verhaal begint allereerst bij het Romeinse Rijk. Verder gaat het langs de Kruisvaarders, de Spaanse inquisitie en de Joodse getto’s. Ook bespreekt O’Grady de strijd tussen de soennieten en de sjiieten.
Het verhaal eindigt tot slot in de hedendaagse maatschappij, waarin religieuze (in)tolerantie nog altijd actueel is.
‘In bijna alle islamitische landen wordt ernstige discriminatie van religieuze minderheden nog altijd wettelijk ondersteund. In Saoedi-Arabië mogen bijvoorbeeld geen christelijke kerken worden gebouwd en is het niet-moslims verboden om in het openbaar hun godsdienst te belijden. Volgens een rapport dat in 2018 in opdracht van de Britse minister van Buitenlandse Zaken, Jeremy Hunt, werd opgesteld, hebben christenen, de zwaarst onderdrukte religieuze groepering ter wereld, het meest van vervolgingen te lijden in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.
De onderdrukking en vervolging in de regio variëren van routinematige discriminatie in het onderwijs, op de arbeidsmarkt en in het sociale leven tot het aanzetten tot haat via de media en vanaf het spreekgestoelte, opsluiting, gevangenneming, ontvoering, moord en genocidale aanvallen op christelijke gemeenschappen. In de afgelopen twee decennia zijn miljoenen christenen ontheemd geraakt. Volgens het rapport heeft het erin geresulteerd dat het aantal christenen in de regio is teruggevallen tot 4 procent, in plaats van de 20 procent aan het begin van de twintigste eeuw.’
–
Wil jij wekelijks op de hoogte gehouden worden van nieuwe boeken? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!