Na twee jaar kan Kertsmis weer worden gevierd zoals vanouds. Maar hoe werd Kerstmis vroeger eigenlijk gevierd? Verschillende bronnen vertellen dat het Kerstfeest is ontstaan rond 400 na Christus in zowel Rome als Jeruzalem. In Rome was het feest op 25 december en in Jeruzalem op 6 januari. Vanuit deze steden verspreidde het feest zich door het rijk. Autoriteiten van Rome zorgden ervoor dat alle Kerstfeesten op 25 december plaats gingen vinden. Kerken die zich onafhankelijk maakte van Rome, zoals de Armeense, vieren vandaag nog Kerstmis op 6 januari.
Echter weten wij in de moderne tijd niet beter dan dat Kerstmis wordt gevierd op 25 en 26 december. Ben jij nog op zoek naar een geschikt cadeau? Kijk dan hieronder.
Een duizendjarig avontuur, dat is wat bestsellerauteur Dan Jones maakt van zijn nieuwe geschiedenis van de middeleeuwen Van Rome tot Rome. Hij begint in 410 bij de ineenstorting van het Romeinse Rijk en eindigt weer in Rome als keizer Karel V in de zestiende eeuw opnieuw voor de poorten van de stad staat. In een duizelingwekkend tempo laat Jones zien hoe het Westen de oude wereld herbouwde en de rest van de wereld ging domineren: door te ontdekken, ontwikkelen of domweg te stelen.
Surapati van Robin Raven is het verhaal van een Balinese jongen, die tot slaaf gemaakt wordt en verkocht aan een VOC-koopman in Batavia. Hier wordt hij Untung, de knecht van Pieter Cnoll. Hij krijgt een verboden relatie met de dochter van koopman Bitter en wordt gevangengezet. De jongen ontsnapt en wordt als Surapati guerrillaleider en later regent. Hij sterft een heldendood in een beslissende veldslag met de VOC.
In Vergeten volkeren beschrijft Philip Matyszak veertig vergeten volkeren uit de oudheid. Wanneer het over ‘de oudheid’ gaat, gaat het al snel over de Romeinen, de Assyriërs en de Egyptenaren. Maar de geschiedenis is veel breder dan dat. In Vergeten volkeren onttrekt Philip Matyszak veertig relatief onbekende volkeren aan de vergetelheid, zoals de Amorieten, de Kanaänieten, de Filistijnen, de Messenen, de Numidiërs, de Bataven, de Vandalen en de Visigoten. Het boek is verdeeld in vier tijdvakken, van 2700 v.Chr. tot 550 n.Chr.
In Gifmengsters, gladiatoren en geleerden vertellen Philip Matyszak en Joanne Berry het verhaal van het Romeinse Rijk via de levens van bekende en onbekende burgers. Consuls, keizers en commandanten komen aan bod, evenals machtige vrouwen zoals Agrippina en Livia. Ook minder bekende namen, zoals de dichteres Sulpicia en de succesvolle gladiator Amazonia passeren de revue. Dit boek geeft mensen van elke leeftijd en uit iedere sociale klasse een gezicht.
Tom Shippey beschrijft in Lachend naar Walhalla de heldhaftige sterfscènes, doodsliederen en grimmige humor die kenmerkend zijn voor de saga’s van de Noormannen. Het is de doodsverachting van de Vikingen die ons eeuwenlang heeft geïntrigeerd. Tegenwoordig worden de Noormannen gepresenteerd als vreedzame ontdekkingsreizigers en handelaren, maar in de oude saga’s en legendes zagen ze zichzelf als bloeddorstige krijgers en plunderaars.
Ries is een straatschoffie uit Grave (Brabant) en werkt met Tijmen, een slimme koopmanszoon, voor kasteelheer Wenemar van Kuyc. Als de Brabanders en Bourgondische huurlingen het Gelderse dorp Straelen plunderen en brandschatten, raakt de monnik Alwin gewond. Ries brengt hem in veiligheid bij Tijmen op het kasteel van Grave. De jongens ontdekken een machtsspel van edelen en monniken.
De dochters van de Winterkoningin van Nancy Goldstone is een geschiedenisverhaal over vier prinsessen in ballingschap. Het sprookjeshuwelijk tussen Elizabeth, de kleindochter van de Schotse koningin Mary Stuart en Frederik van de Palts, de koning van Bohemen, loopt uit op een nachtmerrie als zij na één jaar al verdreven worden. Het kinderrijke gezin gaat in ballingschap in Den Haag bij oom Maurits van Oranje-Nassau. De dertien kinderen worden in Leiden opgevoed in de kunsten en wetenschappen.
In De Kruisvaarders beschrijft Dan Jones de geschiedenis van de middeleeuwse kruistochten. Tussen de elfde en de dertiende eeuw vochten christelijke en islamitische legers om zeggenschap over het Heilige Land. Jones vertelt het verhaal van de eerste kruistocht in 1095 onder aanvoering van de Brabander Godfried van Bouillon en graaf Robrecht van Béthune tot en met het verlies van het laatste christelijke bolwerk.
Aan de hand van deze historische atlas wordt de geschiedenis van de Lage Landen tussen de negende en de dertiende eeuw verteld. Over deze periode waar geen landkaarten van bekend zijn, ontkiemden voorheen Frankische gouwgraafschappen tot soevereine vorstendommen onder de Franse koning en de koningen en keizers van het Heilig Roomse Rijk. De kaarten zijn nieuw, informatief en innovatief.
Pulitzer-prijswinnaar Robert K. Massie schetst in Nicolaas en Alexandra een fascinerend panorama van de laatste jaren van het Russische tsarenrijk. Op 17 juli 1918 werden tsaar Nicolaas II, zijn vrouw Alexandra en hun kinderen vermoord door de bolsjewieken. Massie geeft in dit boek een intrigerend beeld van het hofleven en de politieke ontwikkelingen die aan deze moord vooraf gingen.
Wil jij ook wekelijks nieuws ontvangen over onder andere nieuwe geschiedenisboeken en acties? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!