De Internationale Dag ter Herinnering aan de Slavenhandel en de Afschaffing ervan, jaarlijks gevierd op 23 augustus, herdenkt de miljoenen mensen die slachtoffer werden van de trans-Atlantische slavenhandel. Deze dag herinnert ons aan de strijd tegen slavernij en het onrecht dat eeuwenlang plaatsvond. Ook staan we op deze dag stil bij alle mensen die zich verzet hebben tegen de onderdrukking, en bij hebben gedragen aan de afschaffing van de slavenhandel. De dag is ingesteld door UNESCO, de Organisatie der Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur.
Wilt u meer lezen over dit onderwerp? Bekijk dan de onderstaande boeken.
De geschiedenis van de slavernij
In De geschiedenis van de slavernij geeft de Zweedse hoogleraar geschiedenis Dick Harrison, auteur van De Dertigjarige Oorlog, een indrukwekkend overzicht van de slavernij, van de vroegst bekende beschavingen tot hedendaagse dwangarbeid. Hij behandelt de oudheid, de middeleeuwen, de trans-Atlantische slavenhandel en de laatste twee eeuwen. In dit diepgravende werk wisselt Harrison de grote lijnen af met fragmenten uit dagboeken en brieven, waardoor hij het menselijke aspect benadrukt. Speciaal voor de Nederlandstalige editie voegde hij hoofdstukken toe over Congo, Indonesië en Suriname. De geschiedenis van de slavernij is een magistraal boek over een van de zwartste bladzijden uit de menselijke geschiedenis.
Bestel hier het boek of het e-book.
De opstand van Tula
In De opstand van Tula vertelt Robin Raven het levensverhaal van de slaafgemaakte Tula. Hij werkt jarenlang op de plantage Kenepa (Knip) in het westen van Curacao, die eigendom is van Caspar van Uytrecht. Op 17 augustus 1795 leggen Tula en circa veertig andere slaafgemaakten het werk neer. Daarmee begint de grootste slavenopstand in de geschiedenis van de Nederlandse Antillen.
Tula is de leider. Hij is retorisch sterk en gebruikt de Europese Verlichtingsidealen tegen de plantagebezitters. Hij gaat de gewelddadige confrontatie met het koloniale leger niet uit de weg. Tula wordt verraden en moet zijn strijd met de marteldood bekopen. Op Curacao wordt hij sinds 2010 erkend als ‘nationale held’.
Bestel hier het boek of het e-book.
Wil jij ook wekelijks nieuws ontvangen over onder andere nieuwe geschiedenisboeken en acties? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!