Internationale Vrouwendag

Internationale Vrouwendag wordt elk jaar gevierd op 8 maart. Op deze dag staan we wereldwijd stil bij de rechten van vrouwen. Speciaal voor deze dag hebben wij een aantal boeken op een rijtje gezet met vrouwen in de hoofdrol. Van belangrijke vrouwen in de middeleeuwen tot dappere vrouwen in de Tweede Wereldoorlog: Allemaal hebben ze eigen een verhaal en allemaal hebben zij hun stempel in de geschiedenis achtergelaten.

 

Het meisje uit het Joodse getto

Het eerste boek om tijdens Internationale Vrouwendag bij stil te staan is: Het meisje uit het Joodse getto. Dit boek is gebaseerd op het dagboek dat Zippa, samen met haar dochter, achterliet. Het verhaal begint in Polen, 1941. In het getto van Siedlce, een klein stadje ten oosten van Warschau, wordt een meisje geboren. Ze krijgt de naam Rachel, maar haar ouders noemen haar liefkozend ‘Lalechka’. Terwijl de liquidatie van het getto al begonnen is, smokkelt vader Jacob zijn vrouw en dochter het getto uit. Moeder Zippa brengt haar kind, met alle risico’s van dien, naar twee oude vriendinnen, Irena en Sophia. Zij nemen de zorg voor het meisje op zich. Zippa keert terug naar Jacob, wetende welk vreselijk lot hun te wachten staat.

https://www.boekenwereld.com/amira-keidar-het-meisje-uit-het-joodse-getto-9789401917711

 

De celliste van Auschwitz

Anita Lasker-Wallfisch was De celliste van Auschwitz. Met het uitbreken van de oorlog wordt het Joodse gezin waaruit Anita Lasker komt, uiteengerukt. Haar ouders worden gedeporteerd naar Polen en overlijden daar. Zus Marianne weet te ontkomen naar Engeland. Anita en haar oudere zus Renate proberen te vluchten naar Frankrijk, maar worden gearresteerd en komen terecht in Auschwitz. Daar gaat Anita cello spelen in het vrouwenorkest. Ze speelt zelfs voor Josef Mengele. Het orkest biedt en uitvlucht uit de misère waarin ze zich bevindt, en wordt later ook letterlijk haar redding.

https://www.boekenwereld.com/anita-lasker-wallfisch-de-celliste-van-auschwitz-9789401906883

 

De dochters van de winterkoningin

De dochters van de Winterkoningin is zeker een aanrader om tijdens Internationale Vrouwendag te lezen. Het boek van Nancy Goldstone is een geschiedenisverhaal over vier prinsessen in ballingschap. Het sprookjeshuwelijk tussen Elizabeth, de kleindochter van de Schotse koningin Mary Stuart en Frederik van de Palts, de koning van Bohemen, loopt uit op een nachtmerrie als zij na één jaar al verdreven worden. Het kinderrijke gezin gaat in ballingschap in Den Haag bij oom Maurits van Oranje-Nassau, in 2021 precies 400 jaar geleden. De dertien kinderen worden in Leiden opgevoed in de kunsten en wetenschappen. In De dochters van de Winterkoningin vertelt Nancy Goldstone op levendige wijze het opzienbarende verhaal van vier van Elizabeth Stuarts dochters: Elizabeth, Lousia, Henrietta Maria en en Sophie, die de loop van de geschiedenis bepaalden.

https://www.boekenwereld.com/nancy-goldstone-de-dochters-van-de-winterkoningin-9789401917612

 

De kleine moeder van Bergen-Belsen

De kleine moeder van Bergen-Belsen gaat over hoe de veertienjarige Hetty Werkendam (1930) het concentratiekamp wist te overleven. Hetty Werkendam is nog maar een meisje als zij samen met haar ouders en haar broertjes vanuit Amsterdam naar Bergen-Belsen wordt gedeporteerd. Daar brengt ze veertien lange maanden door in de kinderbarak. Als een van de oudste kinderen wordt Hetty ‘de kleine moeder’ van zo’n veertig kinderen. De iets oudere Margot en Anne Frank worden van de kinderbarak overgebracht naar de volwassenenbarak en overlijden. Hetty, haar broertjes en hun ouders blijven in leven en worden na de oorlog herenigd. ‘De kleine moeder van Bergen-Belsen’ is een aangrijpend relaas over Hetty’s verblijf in het concentratiekamp. Begin jaren vijftig is Hetty Verolme – dan al weduwe en moeder van een dochter – met haar familie naar Australië geëmigreerd, waar zij nog altijd lezingen geeft op middelbare scholen.

https://www.boekenwereld.com/hetty-verolme-de-kleine-moeder-van-bergen-belsen-9789401917797

 

Lof en Laster

Lof en Laster schetst een beeld over vrouwen in de vroege middeleeuwen. Over middeleeuwse vrouwen zijn veel minder bronnen te vinden dan over mannen. Desalniettemin maakt Luit van der Tuuk in Lof en laster duidelijk dat vroegmiddeleeuwse vrouwen veerkrachtig, vindingrijk en bekwaam waren. Bovendien waren ze in staat (politieke) macht, kennis en creativiteit buiten de huiselijke sfeer uit te oefenen. Van der Tuuk reconstrueert in dit boek de levens van adellijke en gewone vrouwen. Op basis van archeologisch bewijs en geschreven bronnen ontstaat het beeld van krachtige vrouwen, in een periode waarin de macht van de kerk voortdurend toenam.

https://www.boekenwereld.com/luit-van-der-tuuk-lof-en-laster-9789401916417

 


Wil jij ook wekelijks nieuws ontvangen over onder andere nieuwe geschiedenisboeken en acties? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief en die van Boekenwereld!