Jeanne D’arc

‘Dat zij pas in 1920 heilig werd verklaard, bijna vierhonderd jaar na haar veroordeling voor ketterij en haar dood op de brandstapel in Rouen op 30 mei 1431, laat zien dat Jeanne D’arc na haar dood even controversieel bleef als tijdens haar leven. Slechts weinigen die de rooms-katholieke kerk als ketters heeft veroordeeld zijn ten slotte heilig verklaard door datzelfde lichaam.’

Dit fragment komt uit het boek De grootste veldheren uit de geschiedenis van Andrew Roberts (red.). Op 21 februari 1431 begon het proces tegen Jeanne D’Arc. De Franse, ongeveer 19-jarige Jeanne D’arc had een beslissende rol als aanvoerder gespeeld in de oorlog tegen de Engelsen. Zij zag haar strijd als een religieuze opdracht.

Meer weten over Jeanne D’arc of over andere veldheren uit de geschiedenis? De grootste veldheren uit de geschiedenis is beschikbaar in de (online) boekhandel.

Over het boek

Welke overwinning van Hannibal op het Romeinse leger was de grootste? Hoe kreeg Alexander de Grote het voor elkaar dat zijn troepen bereid waren half Azië te doorkruisen op zoek naar nieuwe gebieden? Wat maakte Attila de Hun zo’n geniaal strateeg? Hoe kan het dat Hendrik V bij Agincourt slechts enkele honderden soldaten verloor, terwijl onder de Franse ridders duizenden slachtoffers vielen? Hoe slaagde Hernán Cortés erin met een bijeengeraapt zootje mannen het keizerrijk van de Azteken omver te werpen? Wat zou er zonder Maurits van Nassau van de Hollandse Staten zijn geworden? Hoe misleidde Bernard Montgomery de Duitsers bij de voorbereidingen op Operatie Overlord?

Het antwoord op deze en vele andere fascinerende vragen is te vinden in dit indrukwekkende chronologisch overzicht van de 97 grootste generaals aller tijden, beschreven door gerenommeerde historici uit deze tijd. Van Ramses II tot Julius Caesar, van Karel de Grote tot Jeanne d’Arc en van Robert E. Lee tot Erwin Rommel, allemaal komen ze aan bod. De biografieën in het rijk geïllustreerde boek De grootste veldheren uit geschiedenis onder redactie van Andrew Roberts worden aangevuld met een beschrijving van hun bekendste veldslag en een kaart.