Vandaag in 1917 werd er een man geboren die een grote indruk achterliet op de geschiedenis. John F. Kennedy had een historisch presidentschap voor ogen en heeft dat ook bereikt. Zo gaf hij het startschot voor de race naar de maan, bijvoorbeeld, en is zijn naam onlosmakelijk verbonden aan de overwinning van de Cubacrisis. Daarnaast stond hij ook bekend om zijn charisma en de beroemde uitspraken als “Ich bin ein Berliner” en “Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country“.
Maar ook zijn moord is bekend, zo niet berucht. Op vrijdag 22 november 1963 vond Kennedy de dood na twee kogels. Wie deze kogels vuurde is nog steeds het onderwerp van vele complottheorieën, al wijzen de officiële rapporten Harvey Lee Oswald aan. Hoewel Lyndon B. Johnson, de opvolger van Kennedy, dit maar half geloofde, vond hij het ongepast een uitgebreid onderzoek te laten plaatsvinden.
John F. Kennedy was echter maar één van de Kennedy’s en verre van de meest succesvolle. Het tijdperk van deze familie eindigde na vijftig jaar politieke invloed toen Edward Kennedy overleed in 2009. Frans Verhagen schreef hierover in De Kennedy’s, het derde deel uit de American Giants serie. Lees onder andere over Robert Kennedy, maar ook over de minder bekende Rosemary, Patricia, Eunice, Kathleen en Jean.
De Kennedy’s is ook als e-book verkrijgbaar!
Amerikakenner Frans Verhagen geeft in De Kennedy’s een indringend beeld van Amerika’s ‘first family’. In 2018 is het vijftig jaar geleden dat Robert F. Kennedy werd vermoord. Hij was de derde achtereenvolgende zoon van patriarch Joseph Kennedy die, na zonen Joe en John F. Kennedy, door geweld om het leven kwam. Verhagen beschrijft de gecompliceerde en tragische geschiedenis van de familie die ooit beschouwd werd als een dynastie die het Witte Huis decennialang zou bevolken. In De Kennedy’s komen de bekende namen en natuurlijk Jackie Kennedy aan bod, maar ook de minder bekende zussen Rosemary, Kathleen, Eunice, Patricia en Jean worden besproken door Verhagen.
Frans Verhagen (1954) was in Amerika correspondent voor Knack, Intermediair, de VARA en de Volkskrant. Hij schrijft opiniestukken voor Nederlandse dagbladen en De Groene Amsterdammer en geeft regelmatig commentaar op radio en televisie over Amerikaans geschiedenis en Amerikaanse politiek. Hij houdt jaarlijks zo’n zestig lezingen en publiceerde dertien boeken bij Omniboek, Veen Media, Nieuw Amsterdam en Bert Bakker.