John F. Kennedy presidentskandidaat!

U. S. Army Signal Corps photograph in the John Fitzgerald Kennedy Library, Boston.

Volgend jaar is het 60 jaar geleden dat John F. Kennedy verkozen werd tot 35ste president van de Verenigde Staten. Donald Trump heeft zich al bij zijn inauguratie kandidaat gesteld voor de komende verkiezingen in 2020. “Jack” Kennedy deed dat als relatief onbekende senator pas in januari 1960. Maar hij liep al warm in maart 1959. Met zijn 29 jarige vrouw Jackie reisde hij door het hele land om met toespraken tijdens diners en publieke bijeenkomsten van zich te laten horen.

Op Roosevelt Day, vandaag precies 60 jaar geleden, gaf hij een speech in Medford Oregon, om daarna op dezelfde dag in Salt Lake City in Utah, in herinnering te roepen hoe zijn grote Democratische voorbeeld Franklin D. Roosevelt zijn indrukwekkende New Deal 26 jaar eerder presenteerde. Een schril contrast, zo vond Kennedy, met de slome regering van de Republikeinse president Eisenhouwer.

Lees meer over John F. Kennedy, zijn broers Bobby en Teddy, zijn zussen en zijn ouders in het onlangs verschenen De Kennedy’s van Amerikakenner Frans Verhagen.