Kinderboekenweek: ‘En toen?’

Deze week is de Kinderboekenweek! Wij lichten daarom drie historische kinderboeken uit: De laatste reis van Garoeda, Verraad met Sinterklaas en Vrienden onder vuur.

De laatste reis van Garoeda van Robin Raven

De laatste reis van Garoeda van Robin Raven begint in Bandoeng in 1942. Meiske is jarig maar iedereen is het vergeten, zelfs haar moeder. Meiske vlucht teleurgesteld de tuin in. Daar ontmoet ze de mysterieuze jongen Boetje. Samen maken ze de Japanse bezetting van Nederlands-Indië mee. In het jappenkamp voelt Meiske zich ondanks de gruwelijkheden beschermd door Boetje en een beeldje van de mythische vogelkoning Garoeda.

Na drie jaar kamp volgt de Bersiap-opstand, de levensgevaarlijke terugreis naar Bandoeng en de boottocht naar Nederland. Op de kade in Amsterdam nemen Meiske en Boetje afscheid van elkaar. Zij gaat mee met een oom en tante, Boetje wacht een ander lot.

Voor de Kinderboekenweek geldt een speciale korting van 50 % op het e-book! Bestel het e-book hier.

Vrienden onder vuur van Bies van Ede 

Het spannende historische jeugdboek ‘Vrienden onder vuur’ van Bies van Ede vertelt het verhaal van jeugdvrienden Eva en Evert. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog belegeren de Spanjaarden hun woonplaats: het Oranjegezinde Haarlem. Maar niet alle Haarlemmers hopen dat de legers van Willem van Oranje de stad verlossen van de Spanjaarden. Lucas, een klasgenootje van Eva en Evert, is van plan de Spaanse vijand te waarschuwen over de prinsgezinde troepen die Haarlem komen bevrijden. Eva gaat midden in de winter met haar broertje op weg om Willem van Oranje te waarschuwen terwijl Evert achterblijft in Haarlem om de verdedigers bij te staan. Zullen de vrienden elkaar ooit terugzien? ‘Vrienden onder vuur’ van Bies van Ede is een spannend avontuur over echte vriendschap.

Voor de Kinderboekenweek geldt een speciale korting van 50 % op het e-book! Bestel het e-book hier.

 

Verraad met sinterklaas van Bies van Ede 

Het is 1944, de Hongerwinter. Drie jongens treffen elkaar in een volkstuintjescomplex op zoek naar iets eetbaars. De broer van Ad is communist en is opgepakt tijdens de Sinterklaasrazzia op 6 december. Bram komt uit een Jehova-gezin. Zijn broer Dirk is ook op transport gezet. Het lijkt of de Duitsers wisten waar ze de jongens konden vinden. Zijn ze verraden? Dorus’ oom is NSB’er en zijn broer vecht aan het Oostfront. De andere twee jongens vertrouwen hem niet. Dan duikt Dirk ineens op. De jongens moeten Dorus wel vertrouwen om Dirk te kunnen helpen. Maar daardoor lopen ze zelf gevaar…

‘Verraad met Sinterklaas’ van Bies van Ede is een spannende verzetsroman voor jong en oud.

Voor de Kinderboekenweek geldt een speciale korting van 50 % op het e-book! Bestel het e-book hier.