Koningsdag 2024

Vandaag is het 27 april 2024 en dat betekent dat we vandaag Koningsdag vieren. Hieronder zetten we wat interessante feitjes over deze feestdag op een rij:

  • De vrijmarkt begon om protesten te voorkomen. Toen prinses Beatrix trouwde met Duitser Claus van Amsberg, zeker met de gedachte naar de Tweede Wereldoorlog, leidde dit tot veel protesten, ook op Koninginnendag. Amsterdam besloot toen een vrijmarkt te houden, zodat er minder ruimte voor protesten was.
  • Koningsdag niet altijd op de verjaardag van de koning(in) is. Koning Willem Alexander is jarig op 27 april en dus vieren we op deze dag ook Koningsdag. Maar dit was niet altijd zo. Zo besloot Beatrix Koninginnedag niet op haar verjaardag (31 januari) te vieren, maar op de verjaardag van haar moeder (30 april).
  • Koning Willem Alexander is de eerste mannelijke vorst in 123 jaar. De feestdag startte met Prinsessedag, voor de negende verjaardag van prinses Wilhelmina. Daarna werd het Koninginnedag en pas bij Willem Alexander veranderde de feestdag naar Koningsdag.

Wilt u een boek lezen op deze feestdag? Bekijk dan een van de onderstaande boeken over andere belangrijke leiders.

De dochters van de Winterkoningin

De dochters van de Winterkoningin van Nancy Goldstone is een geschiedenisverhaal over vier prinsessen in ballingschap. Het sprookjeshuwelijk tussen Elizabeth, de kleindochter van de Schotse koningin Mary Stuart en Frederik van de Palts, de koning van Bohemen, loopt uit op een nachtmerrie als zij na één jaar al verdreven worden. Het kinderrijke gezin gaat in ballingschap in Den Haag bij oom Maurits van Oranje-Nassau, in 2021 precies 400 jaar geleden. De dertien kinderen worden in Leiden opgevoed in de kunsten en wetenschappen. In De dochters van de Winterkoningin vertelt Nancy Goldstone op levendige wijze het opzienbarende verhaal van vier van Elizabeth Stuarts dochters: Elizabeth, Lousia, Henrietta Maria en en Sophie, die de loop van de geschiedenis bepaalden.

Bestel hier het boek of het e-book.

Keizer Karel V

Keizer Karel V (1500-1558) was de machtigste vorst die de Lage Landen ooit hebben gekend. Vijfhonderd jaar geleden verordineerde hij dat alle geschriften van Maarten Luther vernietigd moesten worden. De in Gent geboren keizer typeerde zichzelf als keizer van het Heilige Roomse en het Habsburgse Rijk, koning van Spanje, heer der Nederlanden en ridder van het katholieke geloof. Er zijn al tientallen biografieën over Karel V verschenen – de eerste daarvan al tijdens zijn leven –, maar deze van Parker bundelt de uitkomsten van decennialang onderzoek door een van de beste historici van deze tijd. Een nieuw standaardwerk.

‘Op basis van een indrukwekkende hoeveelheid bewijsmateriaal heeft Parker een meesterwerk geschreven: een epische, gedetailleerde en levendige biografie van deze complexe man en zijn onmogelijk grote rijk.’ – Financial Times

Bestel hier het boek of het e-book.

In de schaduw van de keizerin

In de schaduw van de keizerin

In de schaduw van de keizerin van Nancy Goldstone beschrijft het levensverhaal van Maria Theresia van Oostenrijk (1717-1780) en drie van haar dochters. Deze vier uitzonderlijke vrouwen veranderden de loop van de geschiedenis.

Toen Maria Theresia 23 jaar oud was, erfde ze de tronen van haar vader. Onmiddellijk daarna werd ze van alle kanten aangevallen door buitenlandse mogendheden die ervan overtuigd waren dat een vrouw te zwak zou zijn om zichzelf te verdedigen. Maar de aartshertogin van Oostenrijk en de koningin van Hongarije en Bohemen hield stand en werd een van de invloedrijkste vrouwen uit de Europese geschiedenis.

Maria Theresia kreeg zestien kinderen; elf dochters en vijf zonen. Zes van haar dochters bereikten de volwassen leeftijd. Nancy Goldstone combineert het fascinerende levensverhaal van de moeder met dat van haar Maria Christina, landvoogdes van de Oostenrijkse Nederlanden; Maria Carolina, koningin van Napels; en Marie Antoinette, koningin-gemalin van Frankrijk. Samen vertellen hun levens, gevuld met verlangen, avontuur, ambitie, verraad, verdriet en glorie, het verhaal van het achttiende-eeuwse Europa.

Bestel hier het boek of het e-book.

Wil jij ook wekelijks nieuws ontvangen over onder andere nieuwe geschiedenisboeken en acties? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!