Korting op e-books: de Tweede Wereldoorlog

Ook deze maand zijn er weer verschillende e-books in de aanbieding. Uiteraard zijn de papieren boeken ook beschikbaar. De korting op de e-books in oktober geldt de gehele maand, dus tot en met 31 oktober 2020.

Op deze pagina vind je de uitgelichte boeken over de Tweede Wereldoorlog.
Voor meer informatie over de verschijning van nieuwe boeken en ander nieuws, meld je aan voor onze nieuwsbrief!

 

In dienst van de nazi’s van Paul van de Water

Het  waren hele normale mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog collaboreerden met de nazi’s. Stuk voor stuk hebben ze zich in dienst van de Duitsers schuldig gemaakt aan afschuwelijke misdrijven als intimidatie, mishandeling, marteling, verraad, doodslag of moord.

Hoe konden deze gewone mensen zo ontsporen? Paul van de Water gaat op zoek naar antwoorden in de levensloop van elf daders. Wat zijn radicaliseringsfactoren geweest in hun gezin, milieu of werk? Hoe gingen ze te werk tijdens de bezetting, welke misdrijven hebben ze gepleegd? Op basis van nieuw onderzoek brengt Van de Water schrijnende verhalen en schokkende feiten aan het licht.

 

De apotheker van Mengele van Patricia Posner

In De apotheker van Mengele vertelt Patricia Posner het waargebeurde verhaal van Victor Capesius, een Roemeense vertegenwoordiger van het farmaceutische concern Bayer. In 1943 sloot hij zich aan bij de SS. In Auschwitz was hij verantwoordelijk voor de apotheek en werkte hij innig samen met de beruchte concentratiekamparts Josef Mengele.
Dit boek vertelt ook het verhaal van nazi-jager Fritz Bauer die de apotheker voor het gerecht wist te krijgen en hem met de hulp van enkele dappere overlevenden, zoals Hermann Langbein, wist te veroordelen voor zijn betrokkenheid bij de moord op en de diefstal van het privébezit van duizenden slachtoffers.

 

 

 De dag dat de nazi’s kwamen  van Stephen R. Matthews

Op 30 juni 1940 wordt het Kanaaleiland Guernsey gebombardeerd en bezet door de nazi’s. Als de vierjarige Stephen R. Matthews in september 1942 met zijn familie wordt gedeporteerd naar een concentratiekamp in nazi-Duitsland vertelt zijn moeder dat ze op vakantie gaan. Aan de hand van zijn eigen herinneringen, de dagboeken van zijn moeder, persoonlijke notities in een familiebijbel en niet eerder gepubliceerd fotomateriaal vertelt Matthews op indringende wijze over de ervaringen van zijn familie en zijn jeugd in de naziconcentratiekampen.

 

 

De kleine moeder van Bergen-Belsen van Hetty Verolme

Hetty Werkendam is nog maar een meisje als zij samen met haar ouders en haar broertjes wordt gedeporteerd naar Bergen-Belsen. Na enige tijd worden daar de kinderen en de volwassenen van elkaar gescheiden. De slechts iets oudere Margot en Anne Frank worden naar een vrouwenbarak gestuurd. Zij overleven het kamp niet.

Hetty en haar broertjes komen terecht in de kinderbarak van Bergen- Belsen. Als een van de oudste kinderen wordt Hetty de ‘kleine moeder’ van zo’n veertig kinderen. Zelf is ze dan nog maar veertien jaar oud. Hetty en haar lotgenootjes bieden weerstand aan angst, honger, ziekte en geweld. Ze zijn gedwongen getuige van vreselijke gebeurtenissen die geen kind ooit zou moeten zien.

 

 

Alleen op de vlucht van Jack Kuper

Dit is het aangrijpende en waargebeurde verhaal van een Pools-Joodse jongen die aan de Holocaust weet te ontsnappen. Bijna tien is hij, als hij op een dag thuiskomt en ontdekt dat zijn familie door de Duitsers is weggevoerd. Dan begint een leven van verstoppen, rondtrekken en liegen. Om te overleven vergeet hij zijn naam, zijn taal en zijn godsdienst en neemt hij een telkens wisselende identiteit aan. Hij zwerft door Polen, duikt onder op boerderijen, sluit vriendschap met gedeserteerde Russische soldaten en dwaalt door de bossen. Hij lijdt honger en dorst. Hij wringt zich in allerlei bochten om te verbergen dat hij Joods is.

 

Ik overleefde Treblinka van Samuel Willenberg

Als zestienjarige jongen neemt de Pools-Joodse Samuel Willenberg in 1939 dienst in het Poolse leger. Hij vecht tegen de Russen en Duitsers totdat hij drie jaar later wordt gearresteerd en gedeporteerd naar Treblinka, het concentratiekamp waar na Auschwitz-Birkenau de meeste slachtoffers vielen. Negenhonderdduizend mensen vonden er de dood. Willenberg blijft in leven tot de kampopstand in de zomer van 1943, waarbij hij ontsnapt uit de hel die Treblinka heet.

 

 

Sprong naar het duister van John Brosens

In maart 1943 wordt Pieter Dourlein nabij Ermelo gedropt en direct na  landing door de Duitse bezetter gevangengenomen. Hij is een van  de slachto­ ers van het beruchte Englandspiel: het kat-en-muisspel  van de Britse en Duitse geheime diensten.  In de nacht van 29 op 30 augustus 1943 weet Dourlein te ontsnappen.  Als hij begin 1944 Engeland weet te bereiken, wordt hij ervan  verdacht een Duitse spion te zijn. Pas na vier maanden hechtenis  wordt de verbitterde Dourlein vrijgelaten. Hij neemt meteen weer  deel aan de bevrijding van Nederland, maar werkt tegelijkertijd  ook aan zijn rehabilitatie. Zijn doel: de waarheid over het Englandspiel  boven water krijgen.

 

 

De freule en de Führer van  Marja Coenradie

In De freule en de Führer beschrijft Marja Coenradie het waargebeurde verhaal van de onwaarschijnlijk relatie tussen Unity Mitford en Adolf Hitler. Unity Valkyrie Mitford is een van de zes Engelse adellijke Mitfordzussen. Zoals meer Britse aristocraten in die tijd is ze een vurig bewonderaar van de nationaalsocialisten. Ze raakt geobsedeerd door Adolf Hitler en voelt zich voorbestemd om met hem te zijn. Ze grijpt elke kans aan om hem te ontmoeten en al snel wordt hun band persoonlijker en intiemer.

 

 

Hoelang mag ik blijven? van Wendy Geuverink

Truus van Zuiden is zestien jaar als ze in de oorlog moet onderduiken omdat ze Joods is. In tweeënhalf jaar tijd verblijft ze op dertien verschillende adressen in Nederland. Ze woont in huis bij gereformeerden, katholieken, verzetsmensen en zelfs bij NSB’ers. In elk gezin past Truus zich onmiddellijk aan. Je moet lief zijn, nooit je stem verheffen en goed meehelpen want je leven hangt ervan af. Haar moeder wordt tijdens de onderduik verraden en gedeporteerd naar Auschwitz. Ondertussen wordt Truus steeds vindingrijker en neemt ze zelfs deel aan het verzet. Na de bevrijding blijkt niet iedereen in Hoogeveen blij met de terugkeer van hun Joodse stadgenoten. Truus probeert ondanks de verliezen en de tegenstand uit alle macht haar leven weer op te bouwen.