Nu met korting: Prins Willem II

Willem II werd geboren in Den Haag op 27 mei 1626 als zoon van prins Frederik Hendrik van Oranje en Amalia van Solms. Om bij zijn geboortedag stil te staan, is het boek Prins Willem II afgeprijsd van 20 euro naar 15 euro (van 27 mei tot en met 27 juni).

Op 2 mei 1641 trouwde Willem II, op veertienjarige leeftijd, met de negenjarige Maria Henriëtte Stuart, de oudste dochter van koning Karel I van Engeland. Hij was vanaf 1647 stadhouder van Holland, Zeeland, Utrecht, Overijssel, Gelre en Zutphen, Groningen en Drenthe. In oktober 1650, na een jachtpartij op de Veluwe, kreeg de prins koorts. Hij bleek aan pokken te lijden en op 6 november 1650 stierf hij in Den Haag op 24-jarige leeftijd.  Zijn stoffelijk overschot werd in maart 1651 bijgezet in de grafkelder van Oranje-Nassau in de Nieuwe Kerk in Delft.

Prins Willem II

In Prins Willem II vertelt prof. dr. G.W. Kernkamp het levensverhaal van de onbekendste Oranje-stadhouder uit de Nederlandse geschiedenis.

In vijftig jaar tijd waren de Oranjes veranderd van berooide calvinisten in het rijkste hof van Europa. Willem van Oranjes kleinzoon Willem II (1626-1650) groeide op in pracht en praal, trouwde de oudste Engelse koningsdochter en bulkte van de ambitie. Toen zijn vader Frederik Hendrik in 1647 stierf, volgde hij hem op als stadhouder. In 1650 zag hij zijn kans schoon, maar zijn staatsgreep mislukte, zijn schoonvader werd vermoord en zelf bezweek hij aan de pokken. Dit is de enige biografie van deze vergeten prins, die hem uitstekend in de context van zijn turbulente tijd plaatst.

https://www.boekenwereld.com/tom-buijtendorp-caesar-in-de-lage-landen-9789401913898

 


Wil jij ook wekelijks nieuws ontvangen over onder andere nieuwe geschiedenisboeken en acties? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief en die van Boekenwereld!