Korting op boeken over de Tweede Wereldoorlog

Deze maand (t/m 16 mei 2023) zijn er weer verschillende boeken en e-books afgeprijsd! Met toptitels zoals Het meisje uit het Joodse getto en In dienst van de Nazi’s.

 

 

‘In dienst van de nazi’s’ van Paul van de Water is een uniek boek over daders tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het bevat tien niet eerder gepubliceerde portretten van Nederlanders die zich in dienst van de Duitsers schuldig hebben gemaakt aan misdrijven als intimidatie, mishandeling, marteling, verraad, moord of doodslag. Paul van de Water onderzoekt de levensloop van elke dader, en speurt naar de radicaliseringsfactoren in gezin, milieu of werk. Hij probeert telkens de vraag te beantwoorden: hoe kan het dat ogenschijnlijk gewone mannen en vrouwen, van bouwvakker tot fietsenmaker, van klerk tot kastelein, hun laagje beschaving afpellen en veranderen in misdadigers?

Van €27,50 voor €20,- of bestel het e-book voor €4,99

https://www.boekenwereld.com/arnout-van-cruyningen-de-koning-van-hispanje-9789401916431

 

 

Historicus Jelle Simons doorzocht archieven in binnen- en buitenland, sprak met nabestaanden en betrokkenen en kreeg inzage in het archief van het voormalig hoofd van de Nederlandse inlichtingendienst, Jan Marginus Somer. Aan de hand van zijn bevindingen reconstrueerde hij de totstandkoming en activiteiten van verzetsgroep de liniecrossers in een spannend beschreven geschiedenis.
Tijdens de laatste zes oorlogsmaanden brachten de liniecrossers van Groep Albrecht hun kennis van de waterwegen in en rond de Biesbosch in stelling om de frontlijn tussen bezet en bevrijd Nederland 374 keer te doorkruisen. Tijdens deze levensgevaarlijke tochten brachten zij overheidsfunctionarissen, geallieerde piloten en talloze vogelvrijverklaarden naar het vrije zuiden, onder wie de Britse brigadegeneraal John Hackett. In omgekeerde richting vervoerden de liniecrossers geheim agenten, wapens en omvangrijke hoeveelheden medicijnen naar het door honger en onderdrukking gekwelde noorden.
Jelle Simons vertelt in ‘Liniecrossers’ het complete verhaal: van de lokale geschiedenissen van liniecrossers uit Sliedrecht en Werkendam tot de oprichting en ontwikkeling van Groep Albrecht en de manieren waarop deze landelijke spionageorganisatie de Biesbosch gebruikte als illegaal doorgeefluik tussen vrijheid en bezetting.

Van €28,50 voor €20,-

https://www.boekenwereld.com/arnout-van-cruyningen-de-koning-van-hispanje-9789401916431

 

 

‘Het meisje uit het Joodse getto’ begint in Polen, 1941. In het getto van Siedlce, een klein stadje ten oosten van Warschau, wordt een meisje geboren. Ze krijgt de naam Rachel, maar haar ouders noemen haar liefkozend ‘Lalechka’. Terwijl de liquidatie van het getto al begonnen is, smokkelt vader Jacob zijn vrouw en dochter het getto uit. Moeder Zippa brengt haar kind, met alle risico’s van dien, naar twee oude vriendinnen, Irena en Sophia. Zij nemen de zorg voor het meisje op zich. Zippa keert terug naar Jacob, wetende welk vreselijk lot hun te wachten staat.

‘Het meisje uit het Joodse getto’ is gebaseerd op het dagboek dat Zippa, samen met haar dochter, achterliet.

Van €19,50 voor €15,- of bestel het e-book voor €5,99

https://www.boekenwereld.com/arnout-van-cruyningen-de-koning-van-hispanje-9789401916431

 

 

 

In ‘Sprong naar het duister’ vertelt John Brosens het waargebeurde verhaal van Pieter Dourlein, een Zeeuwse marineman en Engelandvaarder. Matroos Dourlein komt net terug uit Indië in Den Helder als in mei 1940 zijn schip door Duitse stuka’s tot zinken wordt gebracht. Pieter overleeft, vecht met de mariniers en ziet hoe Rotterdam in vlammen opgaat. Gezocht door de Duitsers vlucht hij naar Engeland, waar prins Bernhard hem rekruteert voor de opleiding tot geheim agent. Hij wordt slachtoffer van het Englandspiel, weet te ontsnappen aan de SS, maar wordt bij terugkeer in Engeland niet geloofd door de Britten en gevangengezet. Aan de hand van het dagboek van Dourlein en de archieven van de Britse geheime dienst vertelt John Brosens in ‘Sprong naar het duister’ een spectaculair oorlogsverhaal over een Nederlandse verzetsheld.

Van €24,50 voor €17,50 of bestel het e-book voor €4,99

https://www.boekenwereld.com/arnout-van-cruyningen-de-koning-van-hispanje-9789401916431

 

 

Ze werden geboren met een zilveren lepel in de mond, de zes dochters van de steenrijke David Mitford, oftewel Lord Redesdale. Ze dansten in een satijnen jurk op de debutantenbals in het interbellum en waren voorbestemd om een goed huwelijk te sluiten. Maar het liep allemaal anders. Nancy kreeg de interpunctie nooit onder de knie, maar was een rasverteller en haar romans werden bestsellers in de jaren veertig. De blauwogige Pamela werd boerin en waakte moederlijk over haar kuikens. Diana was de begeerlijkste vrouw van haar generatie, maar ze verliet de miljonair Bryan Guinness voor de Britse fascistenleider Oswald Mosley. Unity was een vurig bewonderaar van de nazi’s, werd gezelschapsdame van Hitler en schoot zichzelf door het hoofd toen Engeland de oorlog verklaarde aan Duitsland. Jessica was communist, liep weg met volgens geruchten de bastaardzoon van Churchill en vertrok naar Amerika. Alleen Deborah voldeed aan de verwachtingen: ze werd hertogin van Devonshire. Haar enige ondeugd was dat ze van Elvis Presley hield…

Van €24,99 voor €17,50 of bestel het e-book voor €6,99

https://www.boekenwereld.com/arnout-van-cruyningen-de-koning-van-hispanje-9789401916431

 

Deze studie gaat over Nederlandse mannen die tijdens de bezetting handlanger van de nazi’s werden en zich ontwikkelden tot daders die zich structureel en systematisch schuldig maakten aan intimidatie, diefstal, plundering, afpersing, mishandeling, doodslag en moord. Over het onderwerp gewelddadige daders kun je honderden vragen stellen. In deze studie ligt de focus op vragen als: Hoe zag hun leven er voor de oorlog uit? Wat hebben deze mannen gedaan tijdens de bezetting onder de vlag van het nationaalsocialisme? Welke factoren speelden een rol bij hun ontwikkeling tot gewelddadige dader? Zijn er verschillen en overeenkomsten tussen de daders? Is er sprake van patronen in hun levensloop en hun collaboratieve gedragingen? Hoe verliep hun rechtsgang en wat zegt het over de kwaliteit van de naoorlogse rechtspleging? Zijn er parallellen tussen hedendaagse terroristen en de gewelddadige daders van deze studie?

Van €49,99 voor €30,-

https://www.boekenwereld.com/arnout-van-cruyningen-de-koning-van-hispanje-9789401916431

 

E-book aanbiedingen

 

‘De dag dat de nazi’s kwamen’ van Stephen Matthews vertelt het waargebeurde persoonlijke verhaal van een Brits jongetje in een concentratiekamp in het Derde Rijk.
In 1940 wordt het Kanaaleiland Guernsey gebombardeerd en bezet door de nazi’s. Als de vierjarige Stephen Matthews in september 1942 met zijn familie gedeporteerd wordt naar een concentratiekamp in nazi-Duitsland vertelt zijn moeder dat ze op vakantie gaan. Op ‘vakantie’ reist hij in een veewagon, ziet mensen voor zijn ogen sterven en wordt zijn hand gebroken door een Duitse bewaarder. Drieënhalf jaar later keert zijn familie weer terug in Guernsey dat zwaar getroffen is door de Duitse bezetting, een lot dat vele andere eilandbewoners niet is gegeven.

Aan de hand van zijn eigen ervaringen, de dagboeken van zijn moeder en ongepubliceerd materiaal vertelt Stephen Matthews in ‘De dag dat de nazi’s kwamen’ over zijn jeugd in een naziconcentratiekamp.

Van €9,99 voor €4,99

 

 

“Alleen op de vlucht” is het aangrijpende, waargebeurde verhaal van een Joodse jongen, die aan de Holocaust weet te ontsnappen. Tien jaar is hij pas, als hij op een dag thuiskomt en ontdekt dat zijn familie door de Duitsers is weggevoerd. Dan begint een leven van verstoppen, rondtrekken en liegen. Om te overleven vergeet hij zijn naam, zijn taal en zijn godsdienst en neemt hij een telkens wisselende identiteit aan. Een aangrijpend en waargebeurd verhaal, dat door Publishers Weekly wordt vergeleken met het dagboek van Anne Frank.

Van €9,99 voor €4,99

 

 

‘Overleven in het riool van Lemberg’ is het indrukwekkende verhaal van een groep Joden in de destijds Poolse stad Lemberg (tegenwoordig: Lviv), die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog verschuilden in het netwerk van riolen. Maar liefst veertien maanden lang zouden ze daarin overleven. Ze leerden omgaan met het vuil, de duisternis, de ratten, het vocht en de wanhoop van de stad en het nabijgelegen concentratiekamp Janovska. Ze konden in leven blijven dankzij de hulp van een Poolse man, al kon ook hij niet voorkomen dat een deel van de Joodse mensen die zich schuilhielden in het riool stierf als gevolg van de omstandigheden. Aan het eind van de oorlog bleken diegenen die het hadden overleefd, vrijwel nog de enige Joden in de stad waren.

Robert Marshalls boek is verfilmd met als titel ‘In Darkness’.

Van €9,99 voor €4,99

 

Nacht und Nebel was een speciale strafklasse die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd ingesteld om verzetsmensen spoorloos te doen verdwijnen. Achterblijvers vernamen niets meer over hun lot. Een van de kampen waar deze gevangenen terechtkwamen was Natzweiler, een kamp op een hoge berg in Frankrijk. Floris B. Bakels (1915-2000) heeft daar bijna drie volle jaren een dagboek bijgehouden, dat als basis heeft gediend voor zijn boek Nacht und Nebel. Nacht und Nebel verscheen in 1977. Sindsdien is het 19 maal herdrukt en zijn er meer dan 100.000 exemplaren van verkocht. Terug uit Nacht und Nebel is een geactualiseerde uitgave van dit indrukwekkende boek.

Van €9,99 voor €4,99

 

 


Wil jij ook wekelijks nieuws ontvangen over onder andere nieuwe geschiedenisboeken en acties? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!