Kristallnacht van Martin Gilbert

Het is de nacht van 9 op 10 november 1938. De nacht die de geschiedenisboeken in zou gaan als Kristallnacht. Nazi’s steken synagogen in brand en vernielen winkels en bedrijven. Eenzelfde lot treft Joodse huizen, scholen, ziekenhuizen en begraafplaatsen. Vierhonderd Joden worden vermoord of tot zelfmoord gedreven. Vandaag is dat precies 82 jaar geleden.
Martin Gilbert verhaalt over deze dramatische nacht in het boek Kristallnacht. Ook analyseert hij de gevolgen. De bevolking van Nazi-Duitsland verzet zich nietof nauwelijks tegen het openbare geweld tegen de Joden. Dit wordt pijnlijk duidelijk die nacht.

 

Kristallnacht van Martin Gilbert is bij ons verkrijgbaar van € 20 voor € 17,50 (op=op)

 

 

 

Lees alvast een fragment

‘Toen ze bij de wasserij kwamen, ‘waren daar twee bomen van kerels – nazi’s – die mijn ouders vertelden dat ze de boel moesten sluiten, maar ze mochten nog wel de was afleveren die er lag. De ene nazi was menselijker dan de andere en stond waarschijnlijk ook hoger in de pikorde, want hij zei tegen de andere dat hij naar de volgende plaats op de lijst moest gaan, terwijl hij mijn vader vertelde dat als alles afgeleverd was, hij hem de sleutels moest overhandigen. Onze winkel werd niet doorzocht en de ruiten werden ook niet ingegooid. Er viel ook niets te plunderen en de winkeliers in naastgelegen panden hadden altijd op goede voet gestaan met mijn ouders. Dat was het dus: het einde van de zaak van mijn ouders, hun bestaansmiddel, wat restte was een vreselijk onzekere toekomst. We gingen allemaal naar huis, waar familieleden kwamen vertellen wat voor vreselijke dingen zij allemaal hadden meegemaakt.’

Over Martin Gilbert

Sir Martin Gilbert (1936) is een Britse historicus, die als professor aan het befaamde Oxford meer dan tachtig boeken heeft geschreven. Hij is gespecialiseerd in de holocaust en de Joodse geschiedenis. Gilbert is internationaal vooral bekend als de officiële biograaf van Sir Winston Churchill.

 

Wil jij wekelijks updates ontvangen over o.a. nieuwe boeken? Meldt je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!