Kroonprinses Amalia in de Raad van State

Op 8 december 2021, een dag na Amalia haar achttiende verjaardag, wordt zij geïnstalleerd in de Raad van State. Een historische dag voor de Nederlandse monarchie. Wil je meer weten over de monarchie, voormalig koninginnen en de kroonprinses? Lees dan Van Hortense tot Amalia van Arnout van Cruyningen.

Over het boek Van Hortense tot Amalia

Vanaf het moment dat Amalia, Prinses van Oranje, haar achttiende verjaardag viert, kan zij volgens de Grondwet ‘het koninklijk gezag’
zelfstandig uitoefenen. Het zal niet onmiddellijk van haar worden gevraagd, maar naar verwachting zal zij op een dag de tiende koningin van Nederland worden. Zes van haar negen voorgangsters hebben die titel gedragen als echtgenote van de regerende koning. De overige
drie waren zelf staatshoofd. Ook Amalia wacht de rol van ‘regerend vorstin’. In Van Hortense tot Amalia worden de negen koninginnen en de kroonprinses geportretteerd. Hoe hebben Amalia’s voorgangsters het gedaan? Wat kan zij van hen leren? En wat staat de toekomstige koningin te wachten?

In dit rijk geïllustreerde boek beschrijft Arnout van Cruyningen bovendien de bijzondere positie van de koning(in) in het Nederlandse staatsbestel en hoe de monarchie een zinvolle plaats kan behouden in de eenentwintigste eeuw.

Over de auteur 

Arnout J.P.H. van Cruyningen werd in 1960 geboren te Kloetinge (Zeeland). Hij bezocht het Christelijk Gymnasium ‘Sorghvliet’ in Den Haag en studeerde Geschiedenis aan de Nijmeegse Radboud Universiteit. De ‘Algemene en Vaderlandse Geschiedenis der Nieuwere Tijden’ (1500-1900) vormde het hoofdvak en een van de bijvakken was Staats- en bestuursrecht. Arnout van Cruyningen is gespecialiseerd in dynastieke en staatkundige historie en heeft onder meer diverse boeken over het Huis Oranje-Nassau en de Nederlandse geschiedenis gepubliceerd. Recente publicaties zijn: De boekenkist van Hugo de Groot (2021); De Koning van Hispanje (2021); De Hanze (2019); Johan van Oldenbarnevelt (2019).


Wil jij ook wekelijks nieuws ontvangen over onder andere nieuwe geschiedenisboeken en acties? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!