Vanaf vandaag is Langs de lijn van Paul van de Water beschikbaar. De auteur onderzoekt in Langs de lijn de rol van foute sporters onder het nationaalsocialisme. Het boek bevat portretten van 37 bekende Nederlandse en Vlaamse sporters die tijdens de bezetting lid waren van organisaties als de NSB en de SS.
In het boek zijn portretten van bekende Nederlandse en Vlaamse sporters die tijdens de bezetting lid waren van organisaties zoals de NSB en SS. Zo komen Tinus Osendarp, de Nederlandse sprinter die derde werd op de Olympische Spelen in Berlijn na de Amerikanen Metcalfe en Owens, Oranjedoelman en SS’er Gejus van der Meulen, wielrenner Cor Wals (ook SS’er), en bokser Karel Sys aan bod. Waarom omarmden zij het nationaalsocialisme? In Langs de lijn gaat Paul van de Water uitgebreid in op de rol van sport in het nationaalsocialisme en op de naoorlogse zuivering van foute sporters
Er is vrijwel nooit sprake van één motief op grond waarvan iemand kiest voor collaboratie. Voor veel collaborateurs geldt dat er wel sprake is van één of twee dominante factoren, maar die maken deel uit van een complex geheel van maatschappelijke omstandigheden en psychologische factoren. Overigens is het ook zo dat de motieven om te collaboreren niet gelijk hoeven te zijn aan de motieven om handelingen uit te voeren die na de oorlog als misdrijf werden gekwalificeerd. Zo kan opportunisme een bepalende factor zijn om te collaboreren, maar als er vervolgens geweldsdelicten worden gepleegd, kan dat het gevolg zijn van labiliteit, groepsdwang of het onvermogen om bevelen te negeren.
Paul van de Water is als promovendus verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en aan het NIOD. Zijn promotieonderzoek gaat over extremistische collaborateurs tijdens de bezetting van Nederland (1940-1945). Eerder verscheen van hem ‘In dienst van de nazi’s’.
_
Wil jij ook wekelijks nieuws ontvangen over onder andere nieuweboeken? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!