Let op de Iden van maart

Vandaag is het de Iden van maart. In het oude Rome was dit een belangrijke datum, want het was de dag dat alle schulden vereffend zouden worden. Echter is deze dag tegenwoordig veel beter bekend als de dag waarop Caesar werd vermoord. Een ziener had hem gewaarschuwd, “Let op de Iden van maart”, aldus Shakespeare. Maar Caesar trok zich hier niets van aan. Zo werd hij vermoord, omringd door vrienden en bondgenoten.

Marcus Junius Brutus was één van de samenzweerders. Caesar zag hem bijna als zijn eigen zoon, wat het verraad nog dramatischer maakte. Maar wie was deze Brutus? Hoewel hij tegenwoordig bekend staat als een van de beroemdste moordenaars ter wereld was hij ook filosoof en staatsman. In Brutus van Kathryn Tempest wordt deze vraag beantwoord.

Over Brutus

Historica Kathryn Tempest schetst in de biografie Brutus een portret van een bijzondere Romeinse senator. Hij was filosoof, staatsman, vredestichters en legeraanvoerder. Maar bovenal is Marcus Junius Brutus bekend als ’s werelds beroemdste moordenaar. Brutus was controversieel en ondoorgrondelijk, ook voor zijn tijdgenoten. Zijn rol in de moord op Julius Caesar op de Iden van maart, de minnaar van zijn moeder, was opmerkelijk. Tempest stelt in deze biografie een interessante vraag: Was Brutus fout om zijn vriend en beschermheer te vermoorden, of had hij gelijk zijn vaderlandsliefde en idealen boven zijn persoonlijke voorkeuren te stellen? Kathryn Tempest dook in het bronnenmateriaal uit Brutus’ tijd en brengt met haar briljante biografie Brutus de imposante man tot leven.

‘Let op de Iden van maart! Kathryn Tempest schreef een knappe biografie van Caesarmoordenaar Brutus, waarin ze de lezers een blik gunt in haar gereedschapskist als historica’. –  Knack

https://www.boekenwereld.com/arnout-van-cruyningen-de-koning-van-hispanje-9789401916431

Of bestel het e-book.