Liniecrossers van Jelle Simons

Vanaf vandaag is Liniecrossers van Jelle Simons beschikbaar. Historicus Jelle Simons doorzocht voor zijn boek de archieven in binnen- en buitenland, sprak met nabestaanden en betrokkenen. Hij kreeg ook inzage in het archief van het voormalig hoofd van de Nederlandse inlichtingendienst, Jan Marginus Somer. Aan de hand van zijn bevindingen reconstrueerde hij de totstandkoming en activiteiten van verzetsgroep de liniecrossers in een spannend beschreven geschiedenis.

https://www.boekenwereld.com/arnout-van-cruyningen-de-koning-van-hispanje-9789401916431

Of bestel het e-book hier.

Over het boek

Tijdens de laatste zes maanden van de Tweede Wereldoorlog sloegen de liniecrossers van Groep Albrecht een brug tussen het reeds bevrijde deel van Nederland en het Derde Rijk. Dit deden zij door hun kennis van de waterwegen in en rond de Biesbosch in stelling te brengen om de frontlijn ten minste 374 keer te doorkruisen.

Wie waren deze mannen die in kano’s en roeiboten keer op keer hun levens in de waagschaal stelden om de belangrijkste verbindingslijnen tussen bezet en bevrijd Nederland te onderhouden? Wat was hun achtergrond? Hoe zijn de crosslines precies ontstaan? En wat kunnen we zeggen over Groep Albrecht, de landelijke spionage-organisatie die de Biesbosch en daaromheen liggende dorpen als Sliedrecht, Hank, Werkendam, Drimmelen en Lage Zwaluwe veranderde in doorgeefluiken tussen vrijheid en onderdrukking?

Jelle Simons doorzocht archieven in binnen- en buitenland, sprak met betrokkenen en nabestaanden en kreeg inzage in het persoonlijk archief van het voormalig hoofd van de Nederlandse inlichtingendienst, Jan Marginus Somer. Aan de hand van zijn bevindingen reconstrueerde hij de totstandkoming en activiteiten van een van de meest opmerkelijke verzetsgroepen uit de Tweede Wereldoorlog.

Lees hier alvast een fragment

In verzet komen, of aan de zijlijn blijven staan. Dat was de keuze waar De Jonge, zoals wel meer Nederlanders, mee worstelde. Zijn gevoel schreeuwde om actie. Keer op keer smeekte hij God hem toestemming te geven om in ’t geweer te komen, maar een antwoord bleef uit. Daar kwam in februari 1942 verandering in. Het was een winterse dag, zo herinnerde hij zich toen hij de wonderlijke ervaring jaren later op papier zette. De verschijning die zich die dag aan hem presenteerde, zou hij tot in de lengte der dagen omschrijven als een engel, een engel die God naar Amsterdam had gestuurd om hem, Henk de Jonge, toestemming te geven de wapens tegen de Duitsers op te nemen.

Over de auteur

Jelle Simons is historicus, tekstschrijver en journalist. Zijn onderzoek naar de militarisering van het Britse voetbal in de Eerste Wereldoorlog won de SSEW scriptieprijs. Hij schreef 10 verhalen in het grootse voetbalboek ‘Feyenoord XXL’.

_

Wil jij ook wekelijks nieuws ontvangen over onder andere  nieuweboeken? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!