Mohammed, Ramadan en het Suikerfeest

Op woensdagavond 12 mei eindigt de vastenmaand voor de moslims en 13 mei wordt dat gevierd met het Suikerfeest (Eid al-Fitr). Met het vasten tijdens de Ramadan gedenken moslims dat in deze maand de profeet Mohammed de eerste van de openbaringen ontving die samen de Koran vormen. De profeet heeft werkelijk bestaan en over de historische figuur Mohammed schreef wetenschapsjournalist Marcel Hulspas een beknopte geschiedenis. Hij laat zich niet slechts leiden door de Koran, de goedgekeurde ahadiet of de isnaad, maar onderzocht alles over Mohammed. Want, zoals de auteur in zijn voorwoord schrijft, Mohammed ibn Abdallah is té belangrijk om alleen aan gelovigen over te laten.

Mohammed was de drijvende kracht achter een revolutie die haar weerga in de historie niet kent. In het hart van Arabië schiep hij een nieuw fenomeen, de oemma, de gemeenschap van gelovigen. Deze nieuwe cultuur zorgde ervoor dat Arabische legers na de dood van Mohammed het hele Midden-Oosten overspoelden.  Machtige rijken werden weggevaagd, het Arabisch werd een nieuwe wereldtaal en de religie werd gevestigd van het hart van Frankrijk tot de Bandazee in Oost-Azië. De Islam vormt inmiddels het geloof van meer dan twee miljard wereldburgers.

Hulspas gaat terug naar de bronnen, beschrijft de jeugd van Mohammed in Mekka, zijn vertrek naar Medina. Hij vertelt waarom Mohammed zijn strijdmacht inzette op twee fronten,  tegen zijn geliefde Mekka en de Joden uit Medina, en waarom hij vasthield aan de verering van de Kaäba, het heiligdom van de God van Abraham. Hij veroverde Mekka, Taboek en Jemen en versloeg de ‘valse profeten’. Zijn macht en het geloof waren gevestigd. Toen werd hij ziek en stierf in de armen van Aisja, een van zijn vrouwen. Maar het tijdperk van de Islam was al ingetreden. Wil je hier meer over lezen? Klik dan op onderstaande button.

https://www.boekenwereld.com/arnout-van-cruyningen-de-koning-van-hispanje-9789401916431

Of bestel het e-book