Op 15 augustus vindt de jaarlijkse Nationale Herdenking plaats. Een dag waarop Nederland stil staat bij het einde van de Tweede Wereldoorlog in Azië. Deze dag herdenkt de capitulatie van Japan in 1945, waarmee ook een einde kwam aan de oorlog in het Verre Oosten en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië.
De Nationale Herdenking op 15 augustus is een belangrijk moment om de slachtoffers van de Japanse bezetting en de oorlog in Azië te eren. Zo herdenken we de Nederlanders en anderen die moesten leven binnen het Japanse regime, waarbij vele slachtoffer werden van dwangarbeid, honger en geweld. Ook herdenken we hierbij de ruim 100.000 mensen die in kampen gevangen gehouden werden.
Deze herdenking is niet alleen een eerbetoon aan de overledenen, maar ook een erkenning van de pijn en het trauma dat deze periode heeft achtergelaten bij overlevenden en hun nabestaanden.
Bent u geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog? Bekijk dan onderstaande boeken.
Collaboratie en geweld
Deze studie gaat over Nederlandse mannen die tijdens de bezetting handlanger van de nazi’s werden en zich ontwikkelden tot daders die zich structureel en systematisch schuldig maakten aan intimidatie, diefstal, plundering, afpersing, mishandeling, doodslag en moord. Over het onderwerp gewelddadige daders kun je honderden vragen stellen. In deze studie ligt de focus op vragen als: Hoe zag hun leven er voor de oorlog uit? Wat hebben deze mannen gedaan tijdens de bezetting onder de vlag van het nationaalsocialisme? Welke factoren speelden een rol bij hun ontwikkeling tot gewelddadige dader? Zijn er verschillen en overeenkomsten tussen de daders? Is er sprake van patronen in hun levensloop en hun collaboratieve gedragingen? Hoe verliep hun rechtsgang en wat zegt het over de kwaliteit van de naoorlogse rechtspleging? Zijn er parallellen tussen hedendaagse terroristen en de gewelddadige daders van deze studie?
Mijn moeders moed
Mijn moeders moed is het levensverhaal van Malka Levine. De twee jaar oude Malka en haar gezin schuilen tijdens de pogrom van augustus 1942 onder de vloerplanken van hun gettohuis in Volodymyr-Volynskyi (toen Polen, nu Oekraïne). Wanneer de nazi’s het huis binnenvallen offert vader Moshe zich op zodat moeder Rivka en de kinderen niet gevonden zullen worden. Net voordat hij het luik in de vloer sluit zegt Moshe de laatste woorden die hij ooit tegen zijn vrouw zal uitspreken: Red de kinderen.
Malka overleefde de Holocaust dankzij haar moeders moed, vindingrijkheid en wilskracht. De verschikkingen die Malka tijdens de oorlog meemaakt zullen haar voor altijd bij blijven, maar zo ook iedereen die het gezin helpt.
Bestel hier het boek of het e-book.
Wil jij ook wekelijks nieuws ontvangen over onder andere nieuwe geschiedenisboeken en acties? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!