Nederlands-Indië 75 jaar geleden bevrijd

75 jaar geleden werd Nederlands-Indië bevrijd. De Japanse keizer capituleerde op 15 augustus nadat er twee atoombommen op Hiroshima en Nagasaki waren gegooid. Nu, 75 jaar na de bevrijding, verschijnt De laatste reis van Garoeda. Het boek is gebaseerd op ware gebeurtenissen. Het sluit ook naadloos aan bij het thema van de Kinderboekenweek En toen? en bij het thema van de Maand van de Geschiedenis Oost-West.

Een spannend en aangrijpend jeugdboek.

De laatste reis van Garoeda van Robin Raven begint in Bandoeng in 1942. Meiske is jarig maar iedereen is het vergeten, zelfs haar moeder. Meiske vlucht teleurgesteld de tuin in. Daar ontmoet ze de mysterieuze jongen Boetje. Samen maken ze de Japanse bezetting van Nederlands-Indië mee. In het jappenkamp voelt Meiske zich ondanks de gruwelijkheden beschermd door Boetje en een beeldje van de mythische vogelkoning Garoeda. Na drie jaar kamp volgt de Bersiap-opstand, de levensgevaarlijke terugreis naar Bandoeng en de boottocht naar Nederland. Op de kade in Amsterdam nemen Meiske en Boetje afscheid van elkaar. Zij gaat mee met een oom en tante, Boetje wacht een ander lot. De laatste reis van Garoeda van Robin Raven is gebaseerd op ware gebeurtenissen. Met een prachtige omslagillustratie van Peter van Dongen.

‘Lezers zullen worden gepakt door de spanning, de magische sfeer en de thematiek van liefde en trouw.’ – NBD Biblion over Strijd in het regenwoud

Over de auteur

Robin Raven schreef al acht kinderboeken, waaronder De vloek van Pak en Strijd in het regenwoud. Voor De laatste reis van Garoeda putte hij onder meer uit zijn eigen familiegeschiedenis.