Nieuw: Afrika

Vanaf vandaag is Afrika van Zeinab Badawi verkrijgbaar in de (online) boekhandel!

https://www.boekenwereld.com/arnout-van-cruyningen-de-koning-van-hispanje-9789401916431 Of bestel het e-book

Over het boek

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid. Zij vertelt de geschiedenis van Afrika vanuit het perspectief van Afrikaanse wetenschappers, vanaf ver voor de westerse kolonisatie: met fascinerende verhalen van krijgshaftige koninginnen en koningen, stamhoofden, priesters en priesteressen; van machtige beschavingen die tot bloei kwamen op rivieroevers of in de schaduw van heilige bergen; van grote gebouwen die uit de rotsen waren gehouwen, bijzondere bibliotheken boordevol nieuw te ontdekken verhalen, drukke karavaanroutes en marktpleinen met het geroezemoes van handelaren, reizigers, boeren en artiesten. Het resultaat is een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

‘EEN BOEK DAT AL VEEL EERDER GESCHREVEN HAD MOETEN WORDEN… MAAR ABSOLUUT HET WACHTEN WAARD IS.’ — Vogue

Lees hier een fragment uit het de inleiding

Iedereen is oorspronkelijk afkomstig uit Afrika en daarom is dit een boek voor iedereen. De geschiedenis van Afrika is de geschiedenis van de oorsprong van de menselijke beschaving. Afrika is het werelddeel waar de mensheid is ontstaan, ook al zijn veel mensen niet op de hoogte van de eeuwenoude en de moderne geschiedenis van Afrika. Het werelddeel heeft een heel bijzonder verleden: met fascinerende verhalen van krijgshaftige koninginnen, koningen, stamhoofden, leiders, priesters en priesteressen; van machtige beschavingen die tot bloei kwamen op rivieroevers of in de schaduw van heilige bergen; van grote gebouwen die uit de rotsen waren gehouwen, bijzondere bibliotheken boordevol nieuw te ontdekken verhalen, drukke karavaanroutes en marktpleinen met het geroezemoes van handelaren, reizigers, boeren en artiesten. Maar velen denken dat de geschiedenis van Afrika slechts een paar eeuwen geleden begonnen is, met de komst van de Europeanen. In die geschiedenis, die grotendeels op papier is gezet door westerse historici, zendelingen, missionarissen en ontdekkingsreizigers, spelen slavernij, imperialisme en kolonialisme een grote rol. En hoewel die onderwerpen allemaal van cruciaal belang zijn, is de geschiedenis van Afrika veel breder.

Ik wilde dit boek schrijven omdat dit het soort boek is dat ik zelf jaren geleden graag had willen tegenkomen en lezen. Omdat ik iemand ben die onder de Afrikaanse zon is geboren, was ik me al jarenlang bewust van de rijke geschiedenis van dat werelddeel. Mijn kennis was onvolledig en ik heb tevergeefs gezocht naar een toegankelijk, relatief compleet geschiedenisoverzicht van Afrika, dat belangrijke hoofdstukken in de geschiedenis belicht en dat door Afrikanen zelf verteld werd. Uiteindelijk kreeg ik de kans om zelf met zo’n project aan de slag te gaan en ik ben er het afgelopen decennium jarenlang mee bezig geweest. In zeven jaar tijd bezocht ik meer dan dertig Afrikaanse landen en ik ging al reizend op zoek naar ervaringen vanuit de eerste hand van Afrika’s geschiedenis, vanuit het perspectief gezien van de Afrikanen. Dit boek is gebaseerd op de gesprekken met tientallen mensen, variërend van wetenschappers tot gewone betrokken burgers. Zij vertelden me meer over hun cultuur, geschiedenis en de bijzondere locaties die ik heb bezocht.

Lees hier een fragment uit het eerste hoofdstuk.


Wil jij ook wekelijks nieuws ontvangen over onder andere nieuwe geschiedenisboeken en acties? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!