Nieuw: Alcibiades en de val van Athene

De historische biografie van de Griekse (anti-)held Alcibiades. Vanaf vandaag is Alcibiades en de val van Athene van David Stuttard verkrijgbaar in de (online) boekhandel!

https://www.boekenwereld.com/arnout-van-cruyningen-de-koning-van-hispanje-9789401916431 of bestel het e-book

Alcibiades was onmetelijk rijk, gruwelijk aantrekkelijk, ongelooflijk charmant, een kundig generaal en een meedogenloze politicus. Hij was tevens een serieverrader, berucht vanwege zijn loyaliteitswisselingen tijdens de Peloponnesische Oorlog. Zijn vijanden waren verontwaardigd over zijn buitenissige levensstijl en grepen elke mogelijkheid aan om hem te ondermijnen. Het bestaan van Alcibiades werd gekenmerkt door vluchten, verraad en verleiding. Tegen een achtergrond van culturele pracht en internationale chaos reisde deze vriend van Socrates kriskras over de Middellandse Zee om uiteindelijk te sterven door een pijlenregen, naakt en alleen in Anatolië. Alcibiades en de val van Athene vertelt het historische verhaal van het buitengewone leven en de turbulente wereld van Alcibiades. David Stuttard laat het oude Athene in al zijn glorie herleven als hij Alcibiades volgt van zijn kindertijd tot het hoogtepunt van zijn absolute macht en ten slotte eenzame dood: een aangrijpend verhaal dat historici, verhalenvertellers en kunstenaars al meer dan 2000 jaar inspireert.

Over de auteur

De Britse classicus David Stuttard doceerde klassieke talen in Edinburgh, St. Andrews en York. David Stuttard is onafhankelijk onderzoeker, theaterdirecteur, vertaler en docent klassieke talen. Hij is de oprichter van de toneelgroep Actors of Dionysus, die met veel klassieke werken optreedt op Britse middelbare scholen. Stuttard is een meester in vertellingen over de oude Grieken. Hij publiceerde diverse boeken, waaronder het goed ontvangen De Griekse Oudheid in vijftig levens. In het Verenigd Koninkrijk is hij vermaard om zijn toegankelijke en levendige schrijfstijl.

Lees hier een kort fragment uit het boek

Op een late zomerdag in 447 stonden twee kleine jongens, broers van misschien vier en vijf jaar oud, voor de drempel van een van de invloedrijkste huizen in heel Athene. Ze moeten volkomen van de kaart zijn geweest. Een paar dagen eerder was het vertrouwde patroon van hun levens plotseling vernietigd toen berichten de stad bereikten dat haar leger in de heuvels aan de voet van de berg Helikon, verblijfplaats van de muzen, in een hinderlaag was gelopen. Maar het was niet het grote aantal gesneuvelden dat het huishouden had geschokt, hoe afschuwelijk ook. En ook niet het feit dat de Atheense generaal Tolmides onder de slachtoffers was. Het nieuws dat als een bliksem in de levens van de gezinsleden insloeg, was dat de dappere en knappe Kleinias, vader van deze kleine jongens, was gesneuveld in Koroneia, waar zijn bloed de droge grond doordrenkte. De jongere jongen droeg zijn vaders naam, Kleinias (‘De Beroemde’), de oudere was naar zijn grootvader van vaderskant genoemd: Alcibiades (‘Grote Kracht’).

 

Wil jij ook wekelijks nieuws ontvangen over onder andere nieuwe geschiedenisboeken en acties? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!