Nieuw: Alle wegen leiden naar Babel

Alle wegen leiden naar Babel van Daan Nijssen is vanaf vandaag verkrijgbaar in de (online) boekhandel! Daan Nijssen vertelt de voorgeschiedenis van de Zijderoute.

 

Over het boek

In 128 v.Chr. bereikte de Chinese diplomaat Zhang Qian de stad Bactra,
een handelsknooppunt en een smeltkoes van culturen gelegen in het huidige Afghanistan. Hij was door zijn keizer naar het verre westen gestuurd om bondgenoten te zoeken, maar vooralsnog had hij weinig succes gehad. Zhang Qian merkte dat er in Bactra veel vraag was naar Chinees zijde en kwam op het idee het zelf naar het verre westen te brengen. Zhang Qians aansporing wordt vaak beschouwd als het begin van de bekende Zijderoute, maar uit zijn verslaggeving blijkt dat er in het Midden-Oosten al een levendig handelsnetwerk aanwezig was, met als kloppend hart: de oude stad Babel.

In dit boek gaat auteur Daan Nijssen in op de duizenden jaren lange
voorgeschiedenis van wat we nu de Zijderoute noemen en toont hij aan hoe vóór de Zijderoute goederen, technologie, kennis, kunst en religie de weg tussen oost en west al hadden gevonden. Al in het vierde millennium voor Christus was de vraag van de stedelijke bevolking van Mesopotamië naar luxegoederen van buitenaf groot. Deze honger naar handelsgoederen vormde een belangrijke motor achter de opkomst en ondergang van wereldrijken in het gebied en zorgde er uiteindelijk voor dat de beschavingen van de Oude Wereld blijvend met elkaar verbonden raakten

https://www.boekenwereld.com/arnout-van-cruyningen-de-koning-van-hispanje-9789401916431

 

Lees een fragment

Handel is al zo oud als de mensheid. Nog voordat de eerste landbouwgemeenschappen ontstonden, wisselden rondtrekkende groepen jagers en verzamelaars geschenken uit wanneer hun wegen elkaar kruisten. Op die manier konden zeldzame materialen zoals vuursteen en obsidiaan zich over honderden kilometers verspreiden en onderweg door vele handen gaan. Met de opkomst van de eerste landbouwgemeenschappen kreeg de handel een structureler karakter. Nederzettingen gingen dienen als handelsknooppunten en tussen deze nederzettingen ontstonden de eerste handelsroutes, die soms wel duizenden kilometers lang waren. Toch bleven deze vormen van handel relatief kleinschalig. De langeafstandshandel kwam pas echt goed op gang met de opkomst van de eerste steden op de Zuid-Mesopotamische Laagvlakte in het vierde millennium v.Chr. In deze steden leefden tienduizenden mensen dicht op elkaar en kwamen de eerste gelaagde samenlevingen tot stand.

Die ontwikkeling ging onherroepelijk gepaard met een toenemende vraag naar grondsto en van buitenaf, waaronder timmerhout, natuursteen, koper, tin, goud, zilver en edelstenen. Al deze goederen waren op de Zuid-Mesopotamische Laagvlakte niet te krijgen en moesten uit de omliggende gebieden worden geïmporteerd. De stedelingen van de Zuid-Mesopotamische Laagvlakte probeerden zich goedschiks dan wel kwaadschiks van een vaste instroom van de goederen te verzekeren en wisten zich zo meester te maken van een handelsnetwerk dat zich uitstrekte van de Perzische Golf tot aan de Middellandse Zee


Wil jij ook wekelijks nieuws ontvangen over onder andere nieuwe geschiedenisboeken en acties? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!